NA24.no

Ønsket «nett-hjelp» til bokslakt

Sist oppdatert:
Ny Tid-skribenten inviterte til slakt av Hege Storhaugs nye bok.

Nå har Storhaug klaget inn Ny Tid og Dagbladet for Pressens Faglige Utvalg (PFU), og setter spørsmålstegn ved avisenes debattpraksis. Klagen på Ny Tid skal ha bakgrunn i et essay om Storhaugs bok «Størst av alt er friheten».

NA24 - din næringslivsavis

- Må jo slakte
Essayisten skal ha lagt ut en beskjed på nettstedet «Femail Bonding» der hun skriver at hun vil ha hjelp til å slakte Storhaug-boken.

I beskjeden stod det blant annet:

«Hei damer. Jeg er i ferd med å anmelde siste boka til Storhaug, men må jo slakte at hun går seg vill i skogen når det gjelder hennes koblinger mellom kjønnslemlestelse og islam. Så vidt meg bekjent er det mer knyttet til tradisjon enn religion (eks: Somalia, der størsteparten er kristne)? Jeg skriver også at kjønnslemlestelse ikke forekommer i muslimske land som Tyrkia, Palestina og Irak – for det mener jeg bestemt å ha hørt. Men stemmer det? Anyone?»

Krast motsvar
Storhaug skal ha kommet med et meget krast motsvar på teksten, der hun gjengir hele beskjeden. Ny Tid ville ikke publisere motsvaret før Storhaug fjernet gjengivelsen. Da Storhaug nektet dette, fjernet Ny Tid gjengivelsen uten tillatelse.

Martine Aurdal, ansvarlig redakør i Ny Tid, poengterer at skribenten bak den innklagede teksten ikke er anmelder i Ny Tid.

- Denne teksten var ikke vår anmeldelse av boka, men et essay trykket i debattseksjonen der Storhaug var en av flere omtalte mennesker. Ny Tid har hatt en egen anmeldelse av boka, som Storhaug har fått separat tilsvar på, skriver Aurdal i en e-post til NA24.

Aurdal skal på oppfordring fra PFU ha prøvd å komme til en ordning med Storhaug, men Storhaug nektet fordi hun mente saken var av prinsipiell betydning.

- Nektet tilsvar
Også Marte Michelet, assisterende debattredaktør i Dagbladet, skal ha nektet Storhaug å få trykket et tilsvar på avisens debattsider.

Bakgrunnen for dette var en større artikkel Dagbladets bokanmelder Stian Bromark skrev om Opplysningstiden. Da skal Storhaug ha vært ett av 20 navn som ble nevnt. Ifølge debattredaktør Simen Ekern i Dagbladet, var avvisningen av Storhaug i samsvar med god redaksjonell praksis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere