*Nettavisen* Økonomi.

Nye annonseformater i Norge

Foto: INMA

Større annonser skal gi større budsjetter.

09.05.11 13:12

INMA har utarbeidet sin anbefaling til nye standardformater. Og oppskriften er klar; flere tradisjonelle annonsører skal lokkes til nett ved hjelp av færre annonser på siden og større annonseflater, ifølge en melding.

Aktørene selv begrunner utviklingen med høyere krav til synlighet, behov for flere merkevarebyggende formater, og rent tekniske årsaker.

De nye formatene er:

  • Toppbanner 980x150
  • Netboard 580x400
  • Skyskraper 180x500
  • Skyskraper 160x600
  • Superboard 980x300 (alternativt 600 i høyde)
  • Artikkelboard 300x250

- At bransjen nå går for færre men større formater er veldig positivt, sier Anders Willstedt, daglig leder i INMA. Dette er en trend som vi nå ser at hele verden går mot, men Norge er det første landet i Europa hvor større formater faktisk blir standardisert, legger Willstedt til.

Les mer om annonseformatene, anbefalte begrensinger, samt anbefalinger rundt feeding/streaming og lyd i annonser her.

USA følger i Norges nettspor
Også i USA har annonsørene fått igjennom sitt krav om større formater på nett, og følger i Norges nettspor. IAB i USA lanserte nylig seks nye annonseformater etter at flere annonsører lenge har etterspurt formater som kan sidestilles med tv-reklame. Bransjeforeningen håper med det å tiltrekke seg flere kreative løsninger og økt omsetning. Se IABs standard her.

Tilbakemeldingene fra byråene er positive, men mener at nettaktørene bør gå enda lenger.

Lekne reklamekonsepter-Større annonseflater gir mer rom for kreative, og lekne reklamekonsepter, sier Lars Mitlid, konsulent fra TRY Reklamebyrå. Jeg mener bransjen går i riktig retning med dette, men de må gjerne fortsette utviklingen av tilbudet sitt. Tv har en så solid posisjon i Norge fordi kanalen gir høy oppmerksomhet og har høy gjennomslagskraft, her har nett fremdeles noe å lære, sier Lars Mitlid.

- Færre annonser og bedre synlighet ønsker jeg virkelig velkommen, sier daglig leder i Confetti Nina Hølke. Det har virkelig ikke vært mye produktutvikling å finne hos de tradisjonelle mediehusene de siste 10 årene. Svak omsetning har blitt forsøkt løst ved å legge til enda flere annonser på forsiden, men dette har bare medført for høyt varelager og høye rabatter, sier Nina Hølke.

Vårrengjøring
Dagbladet.no var sammen med Nettavisen tidlig ute med å rydde forsiden sin. Antall forsideannonser er redusert fra ca 25 annonser til kun 8 stk, og annonsene er 30 prosent større. Salgssjef i Dagbladet.no, Chris Tallerås Steen forklarer endringen slik:

- Nettbrukerne i dag har betydelig større skjermoppløsning enn tidligere, sier Chris Tallerås Steen. Dette medfører naturligvis at nettsteder kan lage bredere sider, og at man er mottakelig for større annonseformater enn hva tilfellet er i dag. Skal man kunne bygge merkevare på nett, er det også viktig med større og færre annonseflater. Toppbanner formatet henger gjerne sammen med et større format som hestesko. Da er det lite strategisk og ha et lite knappeformat på toppen som blokkerer for dette.

Chris Tallerås Steen er også leder av INMA arbeidsgruppe for display annonsering som har utarbeidet de nye formatene. Hun påpeker at nettstedene nok må støtte de gamle formattene en tid da disse har vært standard lenge, og kunder og medier har tilpasset seg disse.

- I en overgangsfase er det klart at vi både må støtte de gamle og de nye formatene, sier gruppelederen. Målet vil være å få flest mulig nettsteder og annonsører over på de nye, men det skal jo heller ikke være et problem for dem som ikke vil forholde seg til dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.