Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser deg

Foto: NTB Scanpix

Det populære mobilspillet Angry Birds «lekker» informasjon.

27.01.14 21:28

Opplysningene kan utnyttes av britisk og amerikansk etterretning, skriver The Guardian og New York Times.

Avisene baserer seg på dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden. De viser angivelig at National Security Agency (NSA) i USA og britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) kan plukke opp informasjonen som populære mobilapper samler om brukerne og sender over mobilnettet.

Et godt eksempel

Angry Birds-spillene blir, i det som skal være interne dokumenter fra GCHQ, brukt som eksempel for å vise hva slags informasjon som kan hentes ut av apper. Det dreier seg blant annet om alder, kjønn og annen personlig informasjon om brukeren, og hvor vedkommende befinner seg.

Google Maps er en annen verdifull app for overvåkerne, ifølge dokumentene. Å laste opp bilder på for eksempel Flickr eller Facebook kan gi e-tjenestene tilgang til vennelister, adresselister, telefonlogger og geografiske data.

NSA og GCHQ har siden 2007 samarbeidet for finne ut hvordan de kan få fatt i informasjonen fra appene – eller applikasjonene – som brukes på mobiltelefonen, ifølge Snowdens informasjon.

I tråd med loven

En talskvinne for NSA sier til The Guardian at byrået ikke overvåker vanlige amerikanere, og at de også aktivt forsøker å fjerne overflødige data fra «uskyldige utlendinger».

GCHQ understreker på sin side at deres aktiviteter er i tråd med britisk lov.

Selskapet bak Angry Birds, Rovio, sier de ikke har kjennskap til at NSA eller GCHQ har programmer for å plukke opp informasjon om deres brukere.

USAs president Barack Obama har varslet endringer i NSAs omstridte overvåkingsprogrammer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.