NA24.no

Offentlige ledere foretrekker NRK

Administrerende direktør NHO.
Administrerende direktør NHO. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hele 85 prosent av norske ledere mener medieeksponering gir muligheter.

I en ny norsk undersøkelse om norske lederes forhold til mediene viser det seg at norske ledere i stor grad er fornøyd med oppmerksomheten de får fra norske journalister. Tiltroen deres til journalistenes etikk er det derimot dårligere stilt med.

Undersøkelsen er utført av Synovate på oppdrag fra revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers og kommunikasjonsbyrået JKL.

Ser på mediene som en mulighet
- Undersøkelsen viser, litt overraskende at lederne først og fremst ser på media som en mulighet, og ikke som en trussel mot virksomheten. Lederne er altså ikke så redde for media som mange tror, sier JKLs administrerende direktør Per Høiby.

Undersøkelsen viser at kun seks prosent føler frykt når de blir kontaktet av pressen, mens 12 prosent føler uro.

Selv om lederne tydelig er uredde for pressekontakten og oppfatter journalister som hyggelige (93 prosent), interesserte (88 prosent) og profesjonelle (83 prosent), er de mer betenkt i forhold til journalistenes etikk.

Mener halvparten begår etiske overtramp
46 prosent av respondentene svarer at de er uenige i utsagnet «Journalister gjør sjelden etiske overtramp». Andelen av lederne i det private næringslivet som er kritiske til norske journalisters etikk er høyere enn for lederne i offentlig sektor (50 prosent mot 38 prosent i offentlig sektor).

- Når en så stor andel av lederne har opplevd at journalistene bryter medienes helt grunnleggende etiske kjøreregler, har journalistene et helt unødvendig tillitsproblem hos lederne, sier Høiby.

Blant de 411 lederne som er spurt i undersøkelsen mener halvparten at pressen selv ikke lever opp til åpenheten de ber andre virksomheter om å vise.

50 prosent av respondentene sier seg uenige i utsagnet «Journalister er åpne om egne arbeidsmetoder», mens 30 prosent sier seg enige.

NRK viktigst for lederne
Blant mediene lederne mener er viktigst for deres virksomheter er det NRK som troner på toppen da 65 prosent oppgir at NRK er «meget viktig eller ganske viktig» for deres virksomheter. Blant avisene kommer Dagens Næringsliv best ut med en prosent på 46 prosent. Næringslivsavisene på nett, E24 og NA24, scorer dårligst på viktighet blant lederne. Her er det en betydelig forskjell mellom lederne i privat og offentlig sektor. Blant lederne i offentlig sektor trekker bare 14 prosent fram disse mediene som viktige, mens tilsvarende svar fra lederne fra privat næringsliv viser at 35 prosent anser dem som viktige for å nå ut med sin virksomhets informasjon. Hele 88 prosent av de offentlige lederne oppgir NRK som viktigst, mens tilsvarende for ledere i det private næringslivet er 55 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere