NA24.no

På kant med loven

Ulovlig? Morgenbladet verver nyhetsbrevabonnenter på e-post.

I en e-post torsdag forrige uke ber Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen abonnentene av avisens elektroniske nyhetsbrev om å verve vennene sine til tjenesten. For hver venn får ververen en gratis uke med Morgenbladet.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Ikke salg
Denne formen for markedsføring kan være på kanten med markedsføringsloven, mener Forbrukerombudet.

- Det kreves i utgangspunktet mottakerens samtykke på å sende ut e-post markedsføring som dette. Og det samtykket er det mottakeren som må gi, sier juridisk rådgiver hos Forbrukerombudet, Sverre Åril, til NA24 Propaganda.

I e-posten oppfordrer redaktør van der Hagen leserne om å sende e-post adressen til aktuelle mottakere. Og verves 52 nye abonnenter får ververen Morgenbladet gratis i et år.

- Vi har tenkt som så at vi ikke selger noe. Vi tilbyr et gratis nyhetsbrev som linker til seks av våre beste saker hver uke. Dette er et tilbud om å lese våre saker på nettet. Vi har holdt på med dette nyhetsbrevet noen år og det er svært populært, det er flere som melder seg på enn som melder av, sier Alf van der Hagen.

Venneverving
Redaktøren er ikke enig i at dette er brudd på markedsloven, snarere mener han at dette er god gammeldags verving som er videreført til elektroniske kanaler.

- Dette er god gammeldags venneverving. Vi sender en høflig e-post til mottakerne og forteller at de er vervet av den og den, og vi håper at dette faller i smak. Skulle det ikke gjøre det kan den vervede returner e-posten med avmelding, eller melde seg av når nyhetsbrevet kommer. Vi er opptatt av folk ikke skal få dette mot sin vilje, sier redaktøren.

Men det er ikke så enkelt som Alf van der Hagen vil ha det til ifølge Åril hos Forbrukerombudet.

- De må i alle fall innhente et gyldig samtykke før de kan de kan sende ut markedsføring. Det vil nok kunne bli vanskelig rette en slik forespørsel på e-post uten at det i seg selv må være å anse som markedsføring, slår han fast.

Alf van der Hagen forteller at han har sendt ut et femsifret e-poster til potensielle mottakere av nyhetsbrevet. Mellom 10 og 15 har svart med at dette ikke er en god idé.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere