Piratseier til sosiale medier

Sosiale nettverk kan ikke bli pålagt å overvåke om brukerne laster opp piratkopiert materiale. Det har EU-domstolen i Luxenbourg bestemt.

Sosiale nettverk kan ikke bli pålagt å overvåke om brukerne laster opp piratkopiert materiale. Det har EU-domstolen i Luxenbourg bestemt. Foto: Montasje

Sosiale medier har ikke ansvar for piratkopiert materiale.

Skal tjenester som Facebook og Twitter bli pålagt å fjerne piratkopiert materiale som brukeren laster opp er ett av spørsmålene som ble gjenstand for juridisk behandling da EU-domstolen i Luxenbourg behandlet et søksmål fra den belgiske rettighetsforvalteren SABAM og nettsamfunnet Netlog.

SABAM ville at Netlog og andre sosiale nettsamfunn skulle overvåke all musikk og video som ble lastet opp for å avdekke om dette var piratkopiert. Men dette fikk de ikke domstolen med på.

– Eieren av et sosialt nettsamfunn kan ikke bli pålagt å installere et generelt filtreringssystem som dekker alle brukere, i den hensikt å unngå ulovlig bruk av musikk og audio visuelle verk, slo domstolen fast ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dersom nettsamfunnene hadde fått et slikt pålegg ville det resultere i et alvorlig inngrep i selskapets frihet til å drive sin virksomhet ettersom selskapet da måtte investert i et svært dyrt, komplisert og permanent IT-system for egen regning. Dessuten, mente domstolen, ville dette også kunne bryte med brukernes personvern ettersom nettsamfunnet måtte ha identifisert, analysert og prosessert personlig informasjon om brukeren. Dette kunne også hindret brukeren å laste opp lovlig materiale.

Europeiske personvern-aktivister, som i disse dager protesterer mot de forslåtte Acta-lovene i EU, ønsker dommen velkommen.

– Det er godt å se at domstolene støtter vår rettigheter ved å gravlegge planer for å snoke i folks bruk av sosiale nettsamfunn. Det er særlig på sin plass siden politikere over hele linjen har tungt for å respektere våre rettigheter når de skal lage ny politikk for beskyttelse av åndsverk, sier Peter Bradwell, aktivist i organisasjonen Open Rights Group til den britiske avisen The Guardian.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.