*Nettavisen* Økonomi.

Planlegger å ta betalt på nett

Foto: Paul Sakuma (AP)

Google har planer for hvordan medier kan ta betalt av brukerne.

11.09.09 09:52

I et dokument som Google har sendt til Newspaper Association of America kommer det frem at internettkjempen har utviklet en tjeneste for mikrobetalinger. Denne skal fungere som betalingsterminal for media og nyhetstjenester på nettet.

- Ideen er å tillate fungerende betalinger fra én penny til flere dollar gjennom å slå sammen innkjøp mellom flere handlere over tid. Integrasjonen kommer til å være ekstremt enkel for handlerne, skriver Google i dokumentet som er sendt til NAA, ifølge svenske Ny Teknik.

«Åpen betyr ikke gratis»
Dokumentet er et svar på en konfidensiell forespørsel om mikrobetalinger som NAA har sendt til flere IT-selskaper, skriver Nieman Journalism Lab som er et prosjekt ved Harvard University.

Googles forslag handler om en videreutvikling av Google Checkout, en tjeneste som allerede i dag formidler betalinger til handlere, men som er betydelig mindre enn Ebays Paypal.

Den amerikanske internettkjempen har ofte blitt kritisert av mediebransjen for å snylte på innhold gjennom å gjøre innholdet tilgjengelig via søk.

- Google tror at en åpen web er bra for alle brukere og utgivere. Men «åpen behøver ikke å bety gratis».

Kan tilby abonnement
I dokumentet beskrives også en modell med bredt abonnement på innhold. Brukerne er tenkt å betale en abonnementssum for nyheter fra en rekke nettsteder.

- Google tror at det finnes virkelig kraft og fordeler for utgivere å tilby den her typen av abonnement for flere publikasjoner, heter det i dokumentet.

Noen tidsplan for når mikrobetalinger i Google Checkout kan bli lansert, opplyses ikke i dokumentet. IT-kjempen skriver likevel dette:

- Det er i tråd med Googles forsøk på å hjelpe utgivere å nå et større publikum, å engasjere deres lesere bedre og tjene mer penger. Vi har alltid sagt at utgivere har full kontroll over sitt innhold. Om de bestemmer seg for å ta betalt for det kommer vi til å samarbeide med dem for å sikre at innholdet deres lett kan finnes om de vil det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.