*Nettavisen* Økonomi.

Pokergigant sponser Finn

Finn satser høyt. Men nå vil Lotteritilsynet se kortene.

28.02.09 09:02

Finn.no kjører nå annonser for selskapet Pokerstars. Annonsene kan være i strid med norsk lovgivning.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Pokerstars er et av verdens største spillselskaper og reklamerer nå for spillnettstedet Pokerstars.net på Schibsted-eide Finn.no sine sider. Pokerstars.com er adressen for poker om penger, mens net-adressen er et pokernettsted hvor man ikke kan spille for penger. For å bruke tjenestene på «øvingssiden» må man laste ned programvaren fra Pokerstars som tilsynelatende er identisk med den programvaren som benyttes på pengespillsiden Pokerstars.com.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

- Lovlig tjeneste
- Dette er en annonse for en gratisside for pokerspill og det er vel ikke ulovlig. Jeg skal be de som har ansvaret for denne kunden om å ta kontakt med deg, sier Finn.nos markedssjef Janne Jacobsen til NA24 Propaganda.

Litt senere kommer det en e-post til NA24 Propaganda hvor Finn.nos pr-ansvarlige skriver at annonsøren er vurdert og forhåndsgodkjent av Lotteritilsynet.

- Vi forholder oss til norsk lov. I Norge er det lov å spille poker, men ikke å spille poker om penger. Vi har vurdert annonsen internt, og den strider verken mot markedsføringsloven eller annet regelverk. Lotteritilsynet har vurdert annonsøren, og godkjent denne. Hvis denne typen annonser ikke er ønskelig, er det offentlige myndigheter som må ta stilling til dette, sier Lene Kallum, PR-ansvarlig i FINN.

Ny kundegruppe
- Dette er et eksempel på en aktør som ønsker å nå en attraktiv målgruppe via FINN. Vi jobber aktivt for å utvide vår kundeportefølje, og har takket ja til å ha dem som annonsør som en naturlig følge av dette, sier Kallum.

Lotteritilsynet har slått hardt ned på reklame for spillselskaper i norske medier. Smutthullet for mange av spillselskapene har vært tv-kanaler som TV3 og Viasat4 som sender fra England og dermed ikke rammes av det norske markedsføringsforbudet.

Også i Sverige er det forbud mot reklame for andre pengespill enn Rikstoto og det den statlige aktøren Svenska Spel tilbyr. Der har markedsføringsmonopolet blitt utfordret av flere medier, blant annet har Schibsted-eide Aftonbladet.se og flere andre store nettsteder kjørt annonser for spillselskapene.

- Ser ulovlig ut
- I utgangspunktet er det ikke ulovlig å annonsere for en gratis pokertjeneste, men det vi har sett en del eksempler på er at man lager nesten identiske sider hvor gratissiden fungerer som en rekrutteringsside for siden med et annet toppdomene. Dette ser ut som en rekrutteringsside for en side som det ikke er lov til å markedsføre i Norge, sier Lotteritilsynets kommunikasjonssjef Rune Timberlid til NA24 Propaganda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han sier den fremgangsmåten ikke godkjennes av tilsynet.

- Vi vil høyst sannsynlig ta kontakt med Finn og be dem stoppe annonsen, sier Timberlid.

- Nå skriver Finn.no at annonsøren er vurdert og godkjent av dere?

- Vi finner ikke noe i vårt saksbehandlingssystem som tyder på at vi har gitt noen slik forhåndsgodkjennelse. Det finner jeg da også helt usannsynlig at vi ville gi, da dette ser ut som det kan bryte med lovverket, sier Timberlid.

På spørsmål om Lotteritilsynets forhåndsgodkjenning av Pokerstars skriver Lene Kallum i Finn at tilsynet tidligere har vurdert Pokerstars.net og viser til følgende sak fra tv2.no. Hun skriver også at deres jurist «har vurdert aktøren i forhold til gjeldende lovgivning».

Fristende metode
Spillselskapet Mr. Greens norske ansvarlige, Morten Støvre, sier Pokerstars fremstøt virker som en fristende fremgangsmåte hvis det skulle være lov.

- Jeg vet ikke om det er lov å gjøre det på den måten. Men skulle det være det så er det klart noe som er aktuelt for oss også. Da kan vi få presentert tjenesten vår og tilbudet vårt på en lovlig og ordentlig måte, sier Støvre til NA24 Propaganda.

Han sier det er en ulik praksis fra Sverige til Norge på området.

- Det virker som om det er langt mer liberalt i Sverige. Inntil de har bestemt seg for hvordan de skal gjøre det så er det en langt mer liberal holdning, sier Støvre.

Tirsdag ettermiddag kjørte startsiden Sol.no også samme kampanje for Pokerstars.net.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag