NA24.no

Positive til NRKs reiseplanlegger

Foto: Forbrukerrådet
- På høy tid at dette arbeidet kommer i gang sier Forbrukerrådet.

NA24 Propaganda har tidligere skrevet at NRK har søkt om å lage ny tjeneste. Forbrukerrådet hilser tiltaket mer enn velkommen.

NRK har sendt en søknad om å få etablere en nasjonal reiseplanlegger sammen med blant andre Statens Vegvesen og Trafikanten.

Senest i statsbudsjettet for 2010 var alle partiene på Stortinget enige om at det skulle settes av 5 millioner kroner til en nasjonal reiseplanlegger og utvikling av et nasjonalt elektronisk billetteringsystem. Dette har vært jobbet med siden 2005 skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

- En nasjonal reiseplanlegger vil gjøre det enklere å komme seg rundt i landet på en miljøvennlig måte, sier fagdirektør for samferdsel Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

I søknaden fra NRK til Medietilsynet flagges også en løsning med informasjon om alt fra kø til rutetabeller på lokal buss. Når trafikantene får en samordning av ulik reiseinformasjon, kan dette lette hverdagen til mange skriver de.

- Transportsektoren står for en stor andel av Norges klimagassutslipp, og det er viktig å gi forbrukerne mulighet til enkelt å velge å reise miljøvennlig.

Samtidig varsles det i søknaden at Trafikanten skal ha ansvaret for å levere all ruteinformasjon på kollektivtrafikk.

Forbrukerrådet og IKT Norge henvendte seg til Trafikanten 1. april og ba om at data som ligger i Nasjonal reiseplanlegger (eid av Trafikanten) gjøres tilgjengelig. I søknaden om å etablere en nasjonal reiseplanlegger står det at ”Innhold fra Norsk Reiseinformasjon AS (Rutebok for Norge) vil trolig ikke bli fritt tilgjengelig før det er etablert avtaler mellom Trafikanten (som eier Norsk Reiseinformasjon) og de enkelte kollektivselskapene.”

- Det er vanskelig å forstå at kollektivselskaper ønsker å være tilbakeholdne med å fortelle folk om rutetabellene sine. Forbrukerrådet mener det må være et krav ved etableringen av nasjonal reiseplanlegger at alle data der gjøres tilgjengelige for alle, sier Rygg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere