*Nettavisen* Økonomi.

PR-eksperter: - Interessen for Skavlan vil øke

PR-eksperter om Skavlan etter omstridt intervju:

KRITISERT INTERVJU: Omdømmeekspertene Trond Blindheim og Rune Brynhildsen tror intervjuet vil føre til at Skavlan vil få flere seere etter det mye omdiskuterte intervjuet med Jimmie Åkesson, leder av Sverigedemokratene. Foto: NRK/NTB scanpix

Mener Skavlans kritiserte Åkesson-intervju vil bidra til større interesse for programmet.

29.03.15 19:48

Kritikken har vært massiv etter fredagens Skavlan-intervju med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Skavlan har blant annet blitt beskyldt for å trakassere intervjuobjektet.

Søndag har Kringkastingsrådet mottatt over 1.000 klager på programmet, og PR-rådgiver Haakon B. Schrøders blogginnlegg, hvor han kaller intervjuet for «mobbe-tv», har i skrivende stund 14.000 likes og delinger.

- Skavlan er i en omdømmekrise, og ut fra måten NRK og Skavlan selv har svart på kritikken virker det ikke som de forstår alvoret. Skavlan bør beklage til Åkesson og til seerne, sier Schrøder til Nettavisen, søndag. Også Oddvar Stenstrøm har gått ut og sagt at Skavlan bør legge seg flat.

Men til tross for klagene, tror ikke sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim at programmet vil ta skade av kritikken. Tvert i mot.

- Mange fikk inntrykk av at Skavlan hoppet på en syk mann med piggsko, men det er ikke så ille at det ikke er godt for noe. Når alt kommer til alt tror jeg Jimmie Åkesson fikk sympatien på sin side, kanskje også flere sympatisører. Jeg tror imidlertid ikke at hendelsen vil føre til at programmet får færre seere. I stedet kan det bidra til å aktualisere Skavlan, som i flere år har vært en deilig valiumspille med koseprat, sier Blindheim til Nettavisen.

- Uenighet er topp underholdning

Blindheim reagerer ikke på spørsmålene Skavlan stilte, men uttaler han synes ansiktsuttrykkene hans virket hånlige og at Skavlan gjennom disse viste forrakt for Åkesson.
- Det er ikke bra og det bør han kanskje beklage, sier Blindheim.

Under intervjuet fortalte Åkesson om perioden hvor han har vært utbrent og sykemeldt, før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk. Blindheim legger til at det alltid vil være noen som blir forbannet over slike politiske intervjuer, og tror intervjustilen til Skavlan også kom overraskende på Åkesson.

- Skavlan-programmet, som tidligere kanskje har vært litt tannløst og hovedsakelig bestått av uskyldig nitime-journalistikk, har de to siste programmene vært mer intenst. Dette kan nok føre til at flere vil se Skavlan. Mange synes konfrontasjoner og fokus på uenighet er topp underholdning. Det blir ofte en snakkis, og det er typisk norsk debattstil at man går mer på mannen enn ballen. Folk er jo ikke helt stødige - Skavlan filleristet Jimmie Åkesson, og nå er det folket som fillerister Skavlan, sier han.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde raser mot Skavlan

- Forbilledlig

Også PR-rådgiver Rune Brynhildsen tror Skavlan vil få flere seere etter fredagens intervju.

- Skavlan må skape et program som folk snakker om og har lyst til å se igjen, og det klarte han til gangs. Dessuten tror jeg også at Åkesson som skarpskodd politiker sikkert hadde en anelse om hva han gikk til, sier Brynhildsen, men legger til at han har full respekt for at noen mener Skavlan gikk for langt.

- Men jeg mener at han ikke gjorde det. Grunnen til reaksjonene er nok sykdomshistorien til Åkesson, men sykemeldingen er over 31. mars, og dermed ser jeg ingen grunn til at Skavlan skulle fare mer forsiktig frem, sier han.

- Jeg synes det var et forbilledlig intervju og et strålende intervju med tanke på å skape økt interesse for programmet, sier Brynhildsen.

Også Arbeiderparti-politiker Raymond Johansen roser Skavlan.


- Slipper ikke unna

PR-rådgiver Haakon B. Schrøder har derimot et helt annet syn enn Brynhildsen og Blindheim. Han kan ikke se for seg at Skavlan tjener på kritikken, og mener Skavlan har fått et «drittsekk-stempel».

- Skavlan gir som regel fredagskvelden til folk et godt innhold. Det viser seertallene også. Men man slipper ikke unna med å være drittsekk, sier han.

Han mener de over 1000 klagene Kringkastingsrådet har mottatt illustrerer alvoret for programmet, og står fast på at det beste Skavlan kan gjøre nå er beklage til Åkesson og seerne.

- Erkjennelser sitter langt inne hos folk. Si beklager. Hvis han kommer med disse to unnskyldningene tror jeg det løser alt, sier Schrøder til Nettavisen.

- Tar ikke seerne på alvor

Schrøder mener svarene både fra NRK og programleder Fredrik Skavlan selv vitner om at de ikke tar krisen alvorlig.

- Så langt har NRK og Skavlan bare kommet med tomhet. Det var hoderystende å lese det de sa. De prøver å dysse det ned, og gjør det med dårlig retorikk. Man må ta seerne på alvor, og Skavlan og NRK gjør ikke det når de går ut på den måten, sier han.

LES SVARET FRA NRK HER: - Vi ønsker selvfølgelig ikke å trakassere gjestene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag