NA24.no

Foto: Gry E. Veiby

PR-folkenes stille revolusjon

Sist oppdatert:
Sterk PR-vekst i departementene er et demokratisk problem.

På ti år har antallet informasjonsmedarbeidere i departementene økt med over 40 prosent, ifølge Klassekampen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- At det er flere informasjonsmedarbeidere enn før gjør at det er lettere å få tak i informasjonsfolkene, men ikke lettere å få ut dokumentene eller få tak i folk man vil ha tak i, sier nyhetsredaktør Lars Kise i Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), ifølge avisen.

Han er blant dem som har følt irritasjonen boble som følge av hvordan PR-eksplosjonen påvirker en journalist.

- Mange informasjonsmedarbeiderne tar med seg tankegangen fra næringslivet til en jobb i departementene, og de tenker ikke over offentlighetsloven, som gir innsynsrett i dokumenter i stat, fylker og kommuner. Og det dreier seg ikke bare om pressens rett til innsyn, men at alle som søker innsyn i offentlig informasjon må få det, sier Kise.

Han har skrevet artikkelen «Eksklusivitet - en trussel mot åpenheten» i den ferske årboka fra Norsk redaktørforening. Ivrige informasjonsrådgivere tilbyr saker og lover eksklusivitet. Men for å sikre mer åpenhet hadde det hjulpet om eksklusive saker ikke var garantert store oppslag, og desto viktigere at media må jobbe fram egne saker og klage når de ikke får innsyn.

Seniorrådgiver Gunnar Mathisen i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden.Kise kaller veksten i departementenes informasjonsstab en stille revolusjon, ifølge Klassekampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere