*Nettavisen* Økonomi.

Pressens losjevesen

Medlemmer av en losje nyter spesiell tilgang til toppolitikere. Nei, ikke frimurerlosjen.

09.03.07 08:16

(NA24-KOMMENTAR): Nylig skrev jeg om latterlige svenske journalister som blir sure når politikere tar til motmæle via egen blogg. Riktig så ynkelige er ikke norske journalister (i alle fall ikke i full offentlighet). Men yrkesgruppen har sitt å stri med også her i landet.

For eksempel: Hvem er skikkelig nok journalist til å få spesialtilgang på Stortinget?

Det finnes nemlig noe som heter Stortingets presselosje. Det er en gruppe journalister som, i motsetning til mannen i gata og andre journalister, har omfattende adgang til Stortinget, og som selv bestemmer hvem de vil slippe inn i varmen. Hvem som helst kan høre på debattene, men denne gruppen kan surre rundt i korridorene.

Ikke adgang til losjen
Nylig avslo losjen en søknad om medlemskap for Jens Thomas Anfindsen, som er journalist i den kristne avisen Norge IDAG. Filosofen Anfindsen er også en av redaktørene bak det innvandringskritiske nettstedet Honestthinking, og avslaget ble begrunnet med at man ikke vil slippe inn personer som i større grad er politiske aktører enn journalister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå er losjens begrunnelse avvist av losjens appellutvalg (ja, det finnes faktisk). Likevel slipper Anfindsen foreløpig ikke inn i det gode selskap. Nå er begrunnelsen mer formalistisk, nemlig at det dreier seg om en journalist i deltidsstilling og at behovet for adgang ikke er godt nok begrunnet.

Dette kan sikkert endres på, så da kan denne konkrete saken løses. Men den reiser viktige spørsmål.

Hvem er journalist?
nettstedet Liberaleren skriver Per Aage Pleym Christensen, som selv har bakgrunn som stortingspolitiker, om dette.

Kan ikke for eksempel Klassekampen (som er med i losjen) oppfattes som en politisk aktør? Hva med nye nettmedier som Borgerjournalistene og ABC Nyheter, som i stor grad baserer seg på at leserne skriver artikler? Og hva med Liberaleren selv?

«Er kjendispludderet til Dagbladet og VG viktigere for allmenheten å lese om, enn at Honestthinking graver i beslutningstagernes prosesser og holdninger i arbeidet med integrerings- og migrasjonslovgivning?» spør Pleym Christensen.

Det er ikke bare når det gjelder Stortingets presselosje det er viktig å definere hvem som er journalist. Pressen kan påberope seg et betinget vern av hemmelige kilder i forhold til rettsapparatet. Pressekort, som utstedes av pressens organisasjoner, gir adgang til mange steder som ikke uten videre er åpne for mannen i gata.

Journalisten i fremtiden
Den tradisjonelle journalistrollen har på sitt beste representert viktige verdier, som uavhengighet, en uredd holdning til autoriteter og – selvsagt – et godt håndlag når det gjelder å gi leseren underholdende og spennende opplevelser.

Men journalistrollen er på sitt verste også innadvendt og arrogant.

I en digitalisert fremtid vil journalistyrket måtte defineres på nytt. Vil man bygge på de beste delene, eller forsøke å lukke seg inne i sin egen verden?

Svaret er slett ikke gitt. Men min spådom er at det vil lukte mer og mer mugg av lukkede losjer for journalister.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Vil vi ha kvinnelige toppsjefer?
Barnelærdom om barnehager
Gratis lunsj i årevis
Latterlige journalister
Hu og hei på Oslo Børs
Mørkemann avlyser lønnsfesten
Ai, for en herlig kalddusj
En mine under børsen
Nå kan du investere i frihet
Vær dum, bli rik

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.