Pris for ett eksemplar: 130.000 kroner

En mann leser Charlie Hebdo i en kafé i Nice. Foto

En mann leser Charlie Hebdo i en kafé i Nice. Foto Foto: Eric Gaillard (Reuters)

Men ekspert tror ikke denne ukens utgave av Charlie Hebdo vil ha varig, høy verdi.

14.01.15 20:01

Franske aviskiosker ble ribbet for ukens Charlie Hebdo onsdag morgen. Noen av dem som sikret seg et eksemplar av Charlie Hebdo onsdag, forsøker å tjene penger på å selge det ettertraktede bladet på auksjonsnettstedet eBay.

Bladet har en utsalgspris i Frankrike på 3 euro – snaut 30 norske kroner, men ble revet bort fra aviskioskene i landet onsdag morgen.

På eBay ligger det imidlertid flere eksemplarer ute for salg til flere hundre euro. En selger la bladet ut med en utsalgspris på 15.000 euro - drøyt 130.000 kroner.

Norsk ekspert tviler imidlertid på at denne ukens utgave av satiremagasinet vil ha noen særlig framtidig verdi.

- Hvis du tar for deg denne Charlie Hebdo-utgaven fra 2006 som startet det hele, så har den en samleverdi på 4000-5000 tusen kroner, sier samlerekspert ved Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa, til Nettavisen.

Øker i verdi
Fausa henviser til februar-utgaven av Charlie Hebdo i 2006, som trykket karikaturtegningene fra Jyllands-Posten.

- Det blir litt spekulasjon, men jeg kan tenke meg definitivt at den utgaven øker i verdi. Det var historie før, men nå er det virkelig historie, sier Fausa.

Fausa sier også at forrige ukes utgave har økt en del i verdi.

- Hvis du ser på den siste utgaven før angrepet, så har den blitt solgt for alt fra 50 til 300 euro. Altså opp til 2500 kroner. Men dette var et begrenset opplag. Den utgaven som kommer nå, blir nok ikke like mye verdt. Det vil ha en affeksjonsverdi for noen, men dette er et enormt opplag. Det siste som er nevnt er fem millioner, sier samlereksperten.

Overflod på markedet
Fausa sier at mange som kjøper denne ukens utgave av Charlie Hebdo vil ta vare på den, ettersom det har vært så mye oppmerksomhet rundt satiremagasinet i kjølvannet av terrorangrepet.

Charlie Hebdo-utgaven som kom ut før terrorangrepet. Foto: Faksimile

- Når disse eksemplarene kommer på markedet framover, er det vondt å se for seg at de blir noe særlig verdt, fordi opplaget er så stort. Det kan godt være at det blir en umiddelbar «hype» i noen uker framover hvor folk er villig til å betale noen summer på nettet fordi de ikke fikk tak i de på nettet. Men på lenger sikt vil det være så mange eksemplarer at det ikke vil ha noen verdi, sier han.

Fem millioner eksemplarer
Av det planlagte opplaget på tre millioner, var 700.000 eksemplarer trykket og klar til distribusjon i Frankrike onsdag morgen. Klokken 10 var samtlige revet bort. Da ble det også kjent at opplaget økes igjen, til 5 millioner eksemplarer. Utsalgsstedene vil få daglige leveranser av bladet fram til mandag, ifølge Le Parisien.

Forsidetegningen av en gråtende profet med «Je suis Charlie»-skilt og overskriften «Alt er tilgitt», er den eneste Muhammed-tegningen i bladet. I tillegg til bidrag fra de overlevende, inneholder bladet illustrasjoner og artikler fra fem tegnere, to spaltister og redaksjonssekretæren som ble drept forrige uke.

(Saken fortsetter under bildet).

Ski 20120716. Ole Bjørn Fausa. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


«Hvor er de 70 jomfruene?»
En tegning forestiller terroristene som ankommer paradis og spør: «Hvor er de 70 jomfruene?». Bak en munter sky kommer svaret: «De er hos Charlie-teamet, tapere!»

Midtsiden viser blant annet scener fra marsjen der 1,6 millioner deltok i Paris søndag. Tittelen er: «Flere mennesker til Charlie enn til messe».

Bladets siste side er viet til 13 forkastede forsideforslag. Ett av dem viser ulike religiøse ledere med «Je suis Charlie»-skjorter, under tittelen «Nye venner». I et annet forslag stikkes en blyant opp i rumpa på en terrorist.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.