*Nettavisen* Økonomi.

Prisbelønte journalister brukt i skittent millionspill

Foto: (Scanpix/VG/Montasje)

- Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å ruinere Are. Koden «Båtturen til Miami i julen» skulle utløse en utbetaling på 1,6 millioner kroner.

Johnsen Oil er et dansk selskap, hvor norske Jan Ingolf Kristiansen er største aksjonær og sønnen Leiv Are Kristiansen er president. Selskapet har nesten null i omsetning, men har fått solgt aksjer til kurser som priser selskapet til mange milliarder. Flere tidligere straffedømte nordmenn har blitt koblet til selskapet.

I Nettavisen NA24 har den mangeårige innleide konsulenten Lars Østlie fortalt at hele selskapet er en svindel.

Nå kan Nettavisen NA24 avsløre at to av Dagens Næringslivs mest prisbelønte journalister kobles i et skittent spill om mange millioner i den mye omtalte saken. De to er Gøran Skaalmo og Knut Gjernes, som har vunnet helholdsvis tre og to SKUP-priser.

Torsdag 10. oktober skulle Leiv Are Kristiansen og hans rådgivere møte Dagens Næringslivs to journalister.

I forkant av dette møtet var Kristiansen blitt kontaktet av sine to tidligere forretningspartnere Svein Erik Ulsteen og Eivind Wolf.

De skal ha hevdet at dersom Kristiansen betalte dem en millionsum, så skulle de sørge for at Kristiansen unngikk negativ omtale i Dagens Næringsliv.

Ulsteen fortalte, ifølge Kristiansen, at han vil sørge for at Dagens Næringslivs artikkel blir en «ok sak» for Kristiansen. Men først må Kristiansen og hans far signere en avtale og overføre 200.000 euro til en klientkonto til Ulsteens advokat, Lasse Kopperud.

Dersom Kristiansen betalte skulle journalistene lese opp følgende forhåndsavtalte setning, noe som ville være bevis for at det ikke ville bli noen negativ artikkel:

«The mention of the trip to Miami on Erik’s boat during Christmas ensures both parties that every effort has been done in making this a positive article about Johnsen Oil and LAK»

I en e-post fra Ulsteen til Leiv Are Kristiansen kvelden i forkant av møtet, presiserer Ulsteen hva de to, samt Lasse Kopperud, hadde blitt enige om på en telefonkonferanse noen minutter før.

I e-posten heter det:

«... Frigjørelse av midler €200.000 skjer i betingelse av en av følgende kriterier er oppfylt.

  • Tor Eggesvik ringer Lasse Kopperud og bekrefter at midler kan frigjøres. Det skjer umiddelbart ved oppstart av møtet.
  • Midlene frigjøres uansett hvis Leiv Are Kristiansen ikke møter DN Torsdag 10 oktober, 2013
  • Midlene kan frigjøres hvis Lasse Kopperud ringer DN og får bekreftet at Leiv Are har fått den bekreftelse som vi har fortalt han vil få.»

I tillegg til de vel 1,6 millionene med kontanter skulle Kristiansen også overføre aksjer i Johnsen Oil verdt vel åtte millioner kroner.

- Mailen var ment som en tilleggsavtale, sier advokat Tor Eggesvik til Nettavisen NA24.

Eggesvik er en av to advokater som representerer Johnsen Oil.

Avviser e-posten
Erik Ulsteen mener på sin side at Kristiansen eller Eggesvik har lagt til det siste punktet.

- Det har ikke jeg skrevet, sier Ulsteen til Nettavisen NA24.

Nettavisen NA24s journalist har selv sett e-posten fra Ulsteen i innboksen til Tor Eggesvik med alle punktene intakt.

- Det viser ingenting. Du må se mailen med headers, da ser du hvor den kommer fra, sier Ulsteen.

Gammel pengekrangel
Pengekrangelen partene imellom stammer fra tiden da Kristiansen var aktiv i USA rundt årtusenskiftet. Ulsteen hjalp Kristiansen og faren Jan Ingolf, med å etablere seg i USA. Men etter kort tid stakk Kristiansen-familien tilbake til Europa, og flere aksjonærer tapte store penger.

Les også: - Leiv Are stakk av med teknologien vår

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg lånte ham 100.000

Ulsteen skal også ha dekket mange utgifter for Kristiansen i perioden, noe Kristiansen ikke har betalt tilbake. Kristiansen bestrider at det er snakk om store summer.

- Kanskje 15.000 kroner til sammen, sier Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

Eivind Wolf kjenner ikke til avtaleutkastet, men bekrefter at Kristiansen skylder ham litt penger, men ikke mye.

- Jeg har ikke vært med på den avtalen i det hele tatt. Det er Svein Erik som har hatt med den avtalen å gjøre. I ettertid har jeg fått høre at han har forhandlet på vegne av meg, men jeg har ikke vært i noen dialog med ham på det. Den er verken lest eller blitt lest opp for meg, sier Wolf til Nettavisen NA24.

- Men Are skylder meg penger privat. Jeg lånte ham 100.000 kroner, men noe er gjort opp, fortsetter Wolf.

- Skulle gå til sin gode venn

Flere av de som var aktive i aksjemiljøet i Oslo Vest på 1990-tallet har fått med seg at Kristiansen har lykkes med å skape milliardverdier i Johnsen Oil.

Ulsteen, som har fulgt Kristiansen hele veien, får selvsagt med seg dette. Han mener at det er på tide at Kristiansen betaler ham det han skylder.

- Ulsteen sa at han ville ha aksjer i Johnsen Oil til en verdi av en million euro, samt 200.000 euro i kontanter. Hvis ikke skulle han gå til sin gode venn i Dagens Næringsliv, Knut Gjernes, sier Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

- Ulsteen fortalte meg at hvis jeg betaler ham 200.000 euro, skal han ordne at det blir en grei DN-sak, fortsetter Kristiansen.

Ulsteen legger ikke skjul på at han har pratet med Dagens Næringsliv, men bestrider at han kjenner journalistene godt.

- Jeg hadde ett møte med Knut Gjernes for noen år siden. Det er alt. Vi har selvfølgelig ingen innflytelse på hva DN skriver, men jeg sa til Are, at hvis han betalte de 200.000 euroene, så skulle jeg la være å si det jeg visste til DN, sier Ulsteen.

- Jeg var også villig til å ringe Knut Gjernes og fortelle ham at Are hadde gjort opp og at han burde se på dokumentene han hadde fått, for å se om det var reell informasjon. Men Are betalte jo aldri, fortsetter Ulsteen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontaktet Økokrim
Johnsen Oils andre advokat, Erling O. Lyngtveit, så meget alvorlig på dette da han fikk vite det. Så alvorlig, at Økokrim ble kontaktet.

- Vi hadde et møte med statsadvokat Marianne Djupesland, hovedetterforsker Gunnar Fjæra og en til, hos Økokrim på morgenen 10. oktober, sier Lyngtveit til Nettavisen NA24.

- Vi hadde skjellig grunn til det vi mente, at en Dagens Næringslivs journalist var i ledtog med utpresserne, fortsetter advokaten.

Tilfeldig nok ringer Ulsteen til Kristiansen midt i møtet de har hos Økokrim.

- Kristiansen tok telefonen på høyttaler. Da bekreftet Ulsteen at han hadde full kontroll på DN-journalisten og at det skulle bli en god artikkel. Men da måtte pengene inn på konto før DN-møtet noen timer senere, sier Lyngtveit.

- Alt dette mens Økokrim hørte på, fortsetter han.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- Ville ikke se på saken
Økokrim ønsket imidlertid ikke å se på saken, da det lå litt utenom deres felt, blant annet foreligger det anmeldelser om fysiske trusler, ifølge Lyngtveit.

- Jeg lurte også på om de kunne bistå oss med å sikre de 200.000 euroen som skulle settes inn på kontoen til advokaten til Ulsteen, men det kunne de ikke, sier Lyngtveit.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland ønsker ikke kommentere møtet.

Kontaktet avisen
Lyngtveit tok kontakt med Dagens Næringsliv og etter hvert Gry Egenes, som er featureredaktør i avisen.

- Jeg tok kontakt med DN og ville snakke med noen på høyt redaksjonelt nivå. Jeg ville spille helt åpent om hva vi visste, sier Lyngtveit.

- Jeg la frem det vi visste for henne, men hun avviste det tvert. Ingen DN-journalister drev med slikt. Med på møtet vi hadde med journalistene stilte også redaksjonssjef Espen Mikalsen.

I møtet med DN la Lyngtveit & Co frem alt de visste, men journalistene avviste tvert at de var involvert i noe som helst.

- De avviste raskt at de var involvert i noe. Men møtet varte i tre timer, før jeg måtte videre til en annen klient, sier Lyngtveit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helgesen, Kristian

- Ringte igjen
To timer senere, klokken 19.00, møtte Lyngtveit sine klienter og advokatkollega Tor Eggesvik, på sitt kontor i Akersgata.

- Rundt klokken 20.00 ringte Ulsteen til Kristiansen. Han tar telefonen på høyttaler, hvor vi alle hører Ulsteen skrike og banne, at han ville gjøre Kristiansen alt mulig vondt, at han skulle få han plassert i et FBI-fengsel, det var ikke grenser for hva han skulle gjøre med Kristiansen, sier Lyngtveit.

- Han var fullstendig krakilsk.

Lyngtveit bryter etter hvert inn og tar ordet. Han presenterte seg og forteller at han hadde hørt samtalen hos Økokrim, samt denne. Han fortalte Ulsteen at han var i ferd med å påberope seg mange problemer med sin oppførsel.

- Men han bare fortsatte å hyle, da la jeg bare på. Dette fortalte oss at det hadde gått enn rapport umiddelbart fra vårt møte med DN til Ulsteen. Det synes jeg ikke særlig om. Dette fortalte jeg også journalist Skaalmo om litt senere, sier Lyngtveit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Benekter bannskap
Ulsteen bekrefter at han ringte, men mener verken han hylte eller bannet.

- Det er blankt løgn. Det er helt riktig at jeg har snakket med Lyngtveit og han sa jeg fremsatte trusler. Det jeg sa til ham, var et jeg kommer til å gjøre alt jeg kan, for å få frem hvem Are Kristiansen er, hva han gjør og hvordan han svindler folk. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan med juridiske midler via søksmål, for å ruinere Are, sier Ulsteen.

- Hvis Are har dokumentasjon på at han er uskyldig, har vi sagt hele veien at vi er villige til å ringe Knut Gjernes og fortelle ham det, sier Ulsteen videre.

Dagen etter ringte Ulsteen og fortalte Kristiansen i detalj hva som hadde skjedd på møtet, ifølge advokaten.

- Det var tydelig at DN og Ulsteen hadde snakket mer, sier Lyngtveit.

- Dette så de alvorlig på

Dagen etter, den 11. oktober, fikk Lyngtveit en mail fra journalistene Skaalmo og Gjernes, hvor de tar opp problemet Lyngtveit hadde skissert, om at det var et forsøk å betale en mellommann for å påvirke en sak i Dagens Næringsliv.

- Dette så de alvorlig på og det synes jeg var bra. For jeg finner disse opplysningene så alvorlige og vi må finne ut om de er sanne eller ei, sier Lyngtveit.

Advokaten trekker frem at det ikke er noen tvil om at det han kaller «utpresseren», har en god dialog med DN-journalistene.

- Han ble gitt detaljinformasjon fra møtet vi hadde med DN. Den informasjonen må han ha fått fra noen fra møtet og det må han ha fra Dagens Næringslivs side, sier Lyngtveit.

For Lyngtveit presiserer at det kun er indisier de har.

- Det jeg ønsket, var at vi kunne sjekket ut eller ikke, om opplysningene rundt DN-journalisten stemmer eller ikke. Det burde jo DN også være interessert i, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det stinker lang vei
Lyngtveit synes også at Ulsteens advokat, Lasse Kopperud, har opptrådt meget spesielt.

- Jeg synes også han har spilt en litt spesiell rolle i dette. Jeg har aldri vært borte i noe lignende, at en advokat bidrar til en slik avtale, sier Lyngtveit.

- Hvordan kan en advokat velge å ha befatningen med en slik avtale? Han må jo stille spørsmålet om hvorfor de involverte partene er med i avtalen, fortsetter Lyngtveit.

Lyngtveit viser til dokumentasjonen på hvem som eventuelt skylder Ulsteen penger, at det i all hovedsak er andre personer og juridiske enheter, enn de som skal være med i avtalen.

- Og hvorfor skal Eivind Wolff få penger? Hvorfor skal Johnsen Oil, som ble stiftet fire år etter avtalen ble signert, være involvert? Det fremstår som meget alvorlig kriminalitet og utpressing og mye tyder også på korrupsjon. Det er også store penger det er snakk om, sier Lyngtveit.

- Så må vi heller ikke glemme det meget suspekte avsnittet om Dagens Næringsliv. Det stinker lang vei, sier advokaten.

- Avtalen har et så påfallende innhold og noe en advokat burde holde seg langt unna, sier Lyngtveit.

- Skjer utenfor vår kontroll
Erik Ulsteens advokat, Lasse Kopperud, stille seg undrende til Lyngtveits kritikk.

- Jeg sendte innledningsvis et avtaleutkast til Kristiansens advokat, Eggesvik. Dette ble deretter endret flere ganger av partene, uten at jeg var involvert. Ut over dette har jeg ikke befattet meg med saken, skriver Kopperud i en mail til Nettavisen NA24.

Dagens Næringsliv bekrefter overfor Nettavisen NA24, at det er dukket opp informasjon om at DN er blitt forsøkt brukt som et pressmiddel.

- Dagens Næringsliv har i flere uker jobbet med en dokumentar om Leiv Are Kristiansen og hans salg av aksjer i Johnsen Oil. Den kommer på trykk i avisen morgen. I denne situasjonen er det tydeligvis noen som har forsøkt å bruke DN som pressmiddel. Vi er blitt gjort kjent med dette og synes det er beklagelig. Det har skjedd også tidligere i kontroversielle saker, men dessverre er dette ting som skjer utenfor vår kontroll, skriver featureredaktør Gry Egenes i Dagens Næringsliv i en mail til Nettavisen NA24.

- På prinsipielt grunnlag ønsker vi ikke å opplyse om hvem som er våre kilder, fortsetter Egenes.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

LES: Alt om Johnsen Oil

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag