NA24.no

PST vil bruke Twitter til kriser

Foto: Erichsen, Jarl Fr.
Sist oppdatert:
Politiets sikkerhetstjeneste kritiserer staten for ikke å benytte seg nok av sosiale medier.

I et høringsnotat om statens kommunikasjonspolitikk etterlyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mer bruk av sosiale medier. Staten har sendt ut et høringsforslag til alle underliggende etater om hvordan de skal innrette seg for å kommunisere best med befolkningen. Sosiale medier, mener PST, er kommet i bakleksa.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Twitter til kriser
De ønsker en langt større fokus på sosiale medier, som Facebook, Twitter og andre plattformer, når staten skal informere borgerne. Ikke minst når det gjelder krisesituasjoner.

– Ved krisehåndtering vil kommunikasjon via sosiale medier nå frem til målgrupper som er i bevegelse. Flere og flere bruker mobile enheter (mobiltelefoner, Iphones, håndholdt pc) som eneste kommunikasjonsverktøy, skriver PST.-sjef Jørn Holme i høringsnotatet.

Han sikter blant annet til at sosiale medier har vist seg å være effektive i kriser, som for eksempel i forbindelse med Mumbai-terroren i vinter og opptøyene nylig i Teheran.

PST vil ta konsekvensen av dette og vil at det i statens kommunikasjonspolitikk skal tilføyes dette:

«Sosiale medier skal vurderes benyttet i en krisesituasjon for å nå ut til den målgruppen som er i bevegelse og som kun benytter håndholdte enheter for kommunikasjon»

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Vil ha egen politikk
PST kommer også med kritikk av kommunikasjonspolitikken som regjeringen har lagt frem, og mener den rett og slett ikke fanger opp hele publikum.

– Det beskrives i utkast til Statens kommunikasjonspolitikk at det er en målsetting å nå alle. Det er en forutsetning for å nå dette målet at man er til stede på samtlige plattformer målgruppen benytter. Enkelte grupper i befolkningen benytter kun sosiale medier i sin kommunikasjon og informasjonsinnhenting. Sommeren 2009 er de mest benyttede sosiale medier Facebook, blogger og Twitter, skriver PST som peker på at i høringsutkastet på blir dette behandlet under punktet ”Elektronisk kommunikasjon” og ikke som et eget punkt.

– PST finner dette uheldig da sosiale medier vil fortsette å være en sentral plattform for kommunikasjon og bør derfor fremheves særskilt. Etter at PST opprettet side på Facebook har vi erfart konsekvensen av statlig mangel på tilstedeværelse i sosiale medier, melder sikkerhetspolitiet.

Twittret pågripelse
Holme bruker også et eksempel fra Gaza-demonstrasjonene i januar i år. (Saken fortsetter under faksimilen)

PST selv er en ivrig deltaker på mikro-bloggtjenesten Twitter. Tidligere denne uken brukte sikkerhetspolitiet blant annet nettjenesten til å allmenngjøre at de hadde pågrepet tidligere terrormistenkte Arfan Bhatti.
PST selv er en ivrig deltaker på mikro-bloggtjenesten Twitter. Tidligere denne uken brukte sikkerhetspolitiet blant annet nettjenesten til å allmenngjøre at de hadde pågrepet tidligere terrormistenkte Arfan Bhatti.

– I forbindelse med Gaza-demonstrasjonene i Oslo i januar i år fikk PST tidlig dagen etter demonstrasjonen et spørsmål via Facebook om hvorfor ikke politiet hadde informert om at det var demonstrasjon i Oslos gater. Vedkommende hadde søkt flere steder, men fant ikke informasjon på verken PSTs hjemmeside eller Facebook, ei heller på politiets hjemmeside eller andre relevante sider. Han hadde benyttet sin mobile enhet da han søkte etter informasjon. Denne henvendelsen er et eksempel på at tradisjonelle måter å kommunisere på ikke når frem til alle. Manglende tilstedeværelse i sosiale medier fører til at staten ikke når frem til sine målgrupper, skriver Holme.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere