NA24.no

Raser mot høyere NRK-lisens

Foto: Stian Lysberg Solum (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Bjerkaas må ha vært på Gullrute-naschpiel, sier Frp-topp.

Uttalelser fra NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas får stortingspolitiker til å steile.

- Han må ha kommet rett fra Gullrute-nachspiel, sier Frps mediepolitiske talsmann og første visepresident i Stortinget, Øyvind Korsberg til NA24.

Bakgrunnen for den lite flatterende karakteristikken er en artikkel i Dagens Næringsliv (DN) mandag.

Der begrunner Bjerkaas NRKs krav om en økning av TV-lisensen på 80 kroner. Økningen skal ifølge Bjerkaas dekke inn kostnadsøkninger, men også sikre at NRK fortsatt kan være en berikelse i nordmenns liv.

Blir Bjerkaas´s lisensønske innfridd av regjering og storting, må hver av oss ut med 2.520 kroner i 2011. Og statskringkasterens inntekter vil øke til over 4,4 milliarder kroner.

Konkurrerer ikke i Norge
I DNs artikkel kommer det også frem at 84 prosent av alle nordmenn bruker noe av NRKs innhold daglig.

Bjerkaas avviser imidlertid at NRK er blitt for store i Norge. Han mener NRK konkurrerer globalt og ikke lokalt.

På spørsmål om NRK kan bli så stort at den sunne konkurransen i det norske mediemarkedet forkrøples, ber han om å få utvide perspektivet:

- Det blir feil å slåss innbyrdes i Norge. Vi deltar ikke lenger i kretsmesterskap og norgesmesterskap i innhold – vi deltar i verdensmesterskapet hver dag. Å ha en norsk allmennkringkaster som kan være åpen og samarbeide med alle må være den beste strategien for å ivareta norsk språk og kultur, sier Bjerkaas til DN.

Beriker nordmenns liv
NRK-sjefen kan ikke få understreket sterkt nok hvor viktig statskringkasteren er for Norge.

- Kjerneargumentet for å ha en statlig finansiert kringkaster er jo at vi kan gi det norske folk et rikere liv, rett og slett gjøre hverdagen bedre – for å være litt pompøs. For å få til dette må vi drive utviklingsarbeid, dyrke frem talenter og ta sjanser. Det er her lisensen gir oss frihet, sier Bjerkaas.

Frekt og arrogant
Øyvind Korsberg synes uttalelsene grenser til stormannsgalskap.

- Det er utrolig frekt og arrogant av Bjerkaas å opptre på denne måten overfor sine konkurrenter, sier Korsberg og utdyper:

- Norske TV-seere er tvunget til å sponse NRK med flere milliarder kroner i året. NRK bør derfor være svært ydmyke i forhold til konkurrenter som slåss fra dag til dag i ett beinhardt økonomisk klima. At NRK konkurrerer globalt og ikke lokalt er tull. Du skal ikke langt utenfor Norges grenser for å oppdage at den norske statskringkasteren er helt uten betydning. Jeg er veldig skuffet over det selvbildet Bjerkaas her avslører, sier Korsberg.

Han forsikrer overfor NA24 at dersom Frp får bestemme blir det ingen lisensøkning for norske TV-seere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere