Raser mot NRK: - Dette er noe av det mest usmakelige jeg har sett

SPØKER: 5080, en humorredaksjon i NRK, inviterer en fiktiv Al-Qaida figur til studio. Nå reagerer flere. Foto: Skjermdump

SPØKER: 5080, en humorredaksjon i NRK, inviterer en fiktiv Al-Qaida figur til studio. Nå reagerer flere. Foto: Skjermdump

Reagerer på 11. september-spøk.

12.09.14 17:30

TROMSØ (nordlys.no): I går var det 13 år siden angrepene mot World Trade Center og Pentagon i New York. Nærmere 3.000 mennesker ble drept i angrepet, som terrorgruppen Al-Qaida sto bak.

På årsdagen markerte humornettstedet 5080 på NRKs nettsider dagen med en artikkel og video (se den her) der de intervjuer den fiktive personen «Tassaveer Al Rafiq, talsmann for Al Qaida Norge».

I videoen kommer denne med uttalelser som «Mitt budskap er at man alltid må ha denne hendelsen [11. september] i tankene både i hverdagen og når man sitter i et høyt kontorbygg» og «Kunne vi til slutt bare få bildene [av angrepet] opp på skjermen så det brenner seg inn i de vantros hjerne».

Også «gjest i studio» Sturle Vik Pedersen sier slikt som «Ja, også var det veldig mange pårørende som i ettertid tok selvmord».

- Usmakelig

Politisk rådgiver Andreas Willersrud (H) for utdanningsbyråden på saken på Facebook torsdag kveld.

- Dette må være noe av det mest usmakelig jeg har sett på lenge, skrev han og lenket til saken.

- Nærmere 3000 mennesker mistet livet i angrepene, det var et angrep på de samme verdiene som vårt eget samfunn er tuftet på og en nasjonal tragedie for amerikanerne. Videre er det respektløst overfor de tusenvis av mennesker som mistet nære og kjære i angrepene, utdyper Willersrud overfor Nordlys.

REAGERER: Andreas Willersrud (H), politisk rådgiver for utdanningsbyråden, reagerer på satiren fra NRK. Foto: (Tromsø kommune)

- Hvert enkelt dødsfall den dagen representerer også en familietragedie. Dette er mennesker som vil bære sorgen over sine tapte familiemedlemmer så lenge de lever - det finnes ikke morsomt. I det man lager humor av 9/11 avdramatiserer og ufarliggjør man samtidig en av samtidens verste terrorangrep. Slikt mener jeg NRK bør holde seg for gode for å publisere på sine nettsider.

- Ikke riktig

Også Brage Sollund, leder av helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, reagerte på videoinnslaget.

- Å bruke årsdagen, en dag vi vet er ekstra tung for svært mange, til humor på deres bekostning er ikke riktig. Det er en dag for å hedre deres minne, sier Sollund til Nordlys.

- Hvor mener du grensene for satire går?

- Jeg vet ikke om det fins en slik grense, for den varierer mellom personer og grupper. Men som massemedium burde en være var i situasjoner hvor mennesker har dødd og det står mange igjen. Vi vet folk reagerer ulikt på død, og et «føre var»-prinsipp er en god regel.

REAGERER: Brage Sollund (Ap) reagerer også på saken. Foto: Bernt Sønvisen (Troms Arbeiderparti)

Willersrud vil ikke svare direkte på hvor han mener grensene for satire går, men sier han er stor tilhenger av presse- og ytringsfrihet.

- Jeg skal ikke gå inn i rollen som dommer i denne saken, til det har pressen egne organer, men jeg registrerer at ingen andre mediehus valgte en humoristisk vinkling i forbindelse med markeringen av 13-årsdagen for terrorangrepene.

- Morsomt innslag

Redaksjonssjef i NRK, Christina Resar, sier alle saker 5080-redaksjonen lager diskuteres i NRK før det publiseres.

Hun mener det også må være lov å spøke med 11. september.

- Det er ikke slik at det ikke er lov å tulle med alvorlige ting, det handler om måten man gjør det på, sier Resar til Nordlys.

- Det som er interessant her, er jo det saken handler om, nemlig at vi journalister ved å trekke fram saken og vise bildene gjør terroristene en tjeneste i å skape mer blest om saken. Det er ikke slik at vi spøker med de som døde.

- Vanskeligere enn smørkrisa

- Synes du dere har lyktes i å få fram det poenget her?

- Ja, det synes jeg. Det er klart det er vanskeligere å spøke med dette enn med smørkrisa, men jeg mener det har lyktes.

- Hva mener du selv om innslaget?

- Jeg synes det er et morsomt.

Morsomt eller ikke? Hva synes du? Kommenter saken her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.