Raser mot skandalerapport

Foto: Scanpix

- Skivebom og absurd å sende saken til Økokrim, hevder advokat.

28.03.09 08:58

- Prosessen er hensynsløs og på grensen til ondsinnet, kommenterer LO-advokat Atle Sønsteli Johansen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Etter mitt syn er det absurd å sende denne sak til Økokrim. De skal håndtere store eller prinsipielle saker om straffbare forhold. Dette er skivebom, raser advokat Jens Johan Hjort, som representerer tidligere volleyballpresident Edgar Broks.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

- Burde ventet på Økokrim
Fredag ble G-Partners private granskning av pengevanskene i Volleyballforbundet offentliggjort. Advokatene til de to tidligere volleyballtoppene som omtales i rapporten reagerer knallhardt. Både på granskningsprosessen og offentliggjøringen på Idrettsforbundets hjemmeside.

- Jeg ser ingen misjon i å offentliggjøre dette nå, utover å ramme de berørte. Det finnes ikke noe legitimt behov for offentliggjøring når idrettsstyret har besluttet å oversende dette til Økokrim - tvert imot. De burde ventet på Økokrims håndtering av saken, sier advokat Hjort.

Idrettspresident Tove Paule forsvarer offentliggjøringen med å vise til at det ble etterspurt på det ekstraordinære volleyballtinget i februar.

- Den første rapporten i fjor var intern, den andre fra G-Partner har vi offentliggjort slik det også ble gjort med granskningen av Idrettsforbundets økonomistyring for noen år tilbake.

- Stygt personangrep
LO-advokat Sønsteli Johansen representerer eks-generalsekretær Arne-Morten Knutsen. Han går også hardt ut mot Idrettsforbundet og granskerne fra G-Partner, tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstads firma.

- Rapporten er et stygt personangrep, og bærer preg av å være et bestillingsverk. De ville ikke ha kommentarer eller innspill fra oss, hevder han til NA24 Propaganda.

Også den tidligere volleyballpresidentens advokat reagerer på granskernes vilje til å ta imot innspill og gå i dialog. Begge eks-volleyballtoppene mottok et utkast til faktadelen av rapporten som de med knapp tidsfrist ga skriftlige kommentarer til, ifølge advokatene.

Millionleiligheter
- En slik privatrettslig granskning reiser en del prinsipielle spørsmål i forhold til en åpen, rettslig behandling. Min klient og jeg har ikke fått innsyn i noen av de undersøkelsene som er foretatt, kommenterer LO-advokat Sønsteli Johansen.

På side 9 i rapporten skriver G-Partner at de to hovedpersonene ikke benyttet seg av muligheten til å stille til intervju eller å svare på spørsmål per e-post.

Klikk på bildet for å forstørre.

Faktadelen av rapporten kan leses på idrett.no, og tar blant annet for seg Volleyballforbundets kjøp av en leilighet i Nydalen i Oslo og kjøpeforpliktelser knyttet til fem leiligheter i Brasil. Kjøpet og kjøpeplanene på til sammen vel syv millioner skulle gjennomføres høsten 2007. Samtidig slet forbundet tungt økonomisk.

- Har intet å skjule
I G-Partners rapport fremgår det at en styreprotokoll kan ha blitt forfalsket for å sikre banklån til leilighetskjøpet i Oslo. Videre hevdes det at leilighetene i Brasil ble kjøpt uten at hele eller deler av Volleyballforbundets styre var informert. Tidligere volleyballpresident Edgar Broks hevder han ikke visste at det var inngått noen kjøpekontrakt før i desember i fjor.

- Broks frykter ikke at Økokrim skal se på saken. Han har intet å skjule og har i de to granskingene i regi av Idrettsforbundet etter beste evne søkt å bidra til sakens opplysning, sier advokat Hjort.

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen tror Økokrim kommer til å droppe saken i løpet av kort tid.

- Paule holdt ikke ord
- Det finnes ikke noe kriminelt her – den såkalte forfalskede styreprotokollen er kun feildatert. Hvis ble forfalsket, så ville det daværende eller påfølgende styret reagert. Det sier seg selv.

De to advokatene omtaler idrettspresident Tove Paule og generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet i harde ordelag.

- Tove Paule har ikke holdt ord i forhold til hvordan hun og idrettsstyret har kjørt denne prosess. Hun sa i desember 2008 til Volleyballforbundet og pressen at saken var lagt død, men iverksatte umiddelbart etterpå ny granskning og sender nå G-Partner-rapporten til Økokrim. Det har ikke dukket opp noe som godtgjør denne helomvendingen.

Akkurat det avviser en ellers ordknapp idrettspresident, som nå vil vente på Økokrims vurderinger før hun kommenterer saken ytterligere.

- Grunnen til at vi tok opp igjen denne saken i januar, er at det var fremkommet nye opplysninger, sier Tove Paule til NA24 Propaganda.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tilbakeviser på det sterkeste
Og legger til:

- Jeg tilbakeviser på det sterkeste at jeg har sagt at prosessen var lagt død.

Paule ble i midten av desember sitert på at det ikke skulle bli noen egen juridisk granskning av forbundet.

Ved årsskiftet sto Volleyballforbundet med en negativ egenkapital på vel 6,8 millioner etter et underskudd på vel 1,9 millioner i fjor.

På nyåret har generalsekretær Knutsen sluttet, hele styret er skiftet ut og forbundet har kjøpt seg ut av Brasil-prosjektet i et forlik som kostet 100.000 kroner. På det ekstraordinære tinget i februar ble det opplyst at Oslo-leiligheten skal selges.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.