*Nettavisen* Økonomi.

Rasismekampen

Valget i Sverige Foto: Bob Strong (Reuters)

Svenske aviser ber velgerne snu ryggen til fremmedfiendtlig parti på valgdagen.

20.09.10 08:05

STOCKHOLM (Nettavisen): I Sverige har valglokalene åpnet i det som på flere måter ligger an til å bli et historisk valg. Kampen står mellom Fredrik Reinfeldt og Mona Sahlin, men søndag er det et langt mindre parti som får oppmerksomhet. Svenske aviser ber velgerne stemme på alt annet enn Sverigedemokraterna. Aftonbladet toppet søndag formiddag med en «Därför gillar vi olika» og en annonse med teksten «Vi gillar olika».

Vinn eller forsvinn
Dersom høyreleder og statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) blir gjenvalgt, er det første gang i svensk historie at en borgerlig statsminister blir nettopp det.

Skulle Mona Sahlin (Socialdemokraterna) klare det som nå synes nær umulig - å vinne valget med flertall for sin rødgrønne koalisjon - blir hun Sverige første kvinnelige statsminister.

Det blir også en stor personlig seier for Sahlin, som måtte gå av som statsråd for 15 år siden etter at hun hadde brukt den svenske stats kredittkort i personlige ærend.

Må gå av
Klarer hun det ikke, kommer hun til å måtte gå av som partileder for det svenske arbeiderpartiet. Partiet er splittet rundt Mona Sahlin, og flere personer står i rekken og håper å kunne overta partiledelsen.

Men det som vil få størst historisk betydning i søndagens svenske riksdagsvalg handler om noe helt annet. Det handler om et radikalt fremmedfiendtlig parti som er på vei inn i Riksdagen.

Første fremmedfiendtlige parti
Sverigedemokraterna (SD) ligger ikke bare an til å komme inn i Riksdagen, men det kontroversielle partiet ligger an til å få et sted mellom 3,8 og 7,2 prosent av stemmene. Det vil i så fall bety at Sverigedemokraterna kan suse inn som Sverige fjerde største parti. Det vil gi sjokkbølger i den ellers så konservative og nøytrale svenske rikspolitikken.

Meningsmålingene har skremt både den borgerlige Alliansen og de rødgrønne, og begge blokkene har advart velgerne sterkt mot å stemme på Sverigedemokraterna og deres leder Jimmie Åkesson.

Velferd eller innvandring
Åkessons motto i valgkampen har vært «velferd eller innvandring».

Men på valgdagen går alle de store riksavisene i strupen på Sverigedemokraterna og advarer velgerne sterkt om ikke å stemme på det kontroversielle partiet.

- Sverigedemokraterna har gjort det de kan for å vaske bort de skitne trekkene fra partiet. Men man behøver ikke lete lenge. Ifølge avisen Expo har 51 av SDS kandidater i valget koblinger til hvit maktbevegelse. Selv om båndene virker løse understreker det den rasistiske kontinuiteten i denne idéverdenen, skriver politisk redaktør Anna Dahlberg i Expressen. Videre advarer hun mot undertrykkelse av minoriteter:

- Stempler jøder og homofile
- I utgangspunktet er gruppen av undermennesker gigantisk - ikke bare innvandrere, men også svenske minoriteter som homoseksuelle og jøder, må holdes nede for å verne om den ariske rasen. Siden tar man et steg tilbake og nøyer seg med å stemple ut innvandrere og adopterte født i utenomeuropeiske land, skriver Dahlberg.

- Vi liker ulikhet
Også Aftonbladet advarer velgerne mot Sverigedemokraterna.

- I dag kan et parti komme inn i Sveriges riksdag som sier at alle må være like for å gå opp i den svenske nasjonen. Det er en farlig drøm som frir til vår redsel. Vi liker ikke fremmedfiendtlighet. Vi liker ulikhet, skriver sjefredaktør Jan Helin på forsiden av valgdagens Aftonbladet.

Avisen Dagens Nyheter har som hovedoppslag at mange tusen fortsatt ikke har bestemt seg for hvilken av blokkene de skal stemme på.

Annonsebilag