*Nettavisen* Økonomi.

Regjeringsparti vil fjerne tv-lisensen

Den svenske Public service-kommittén har nå laget ett forslag som skal presenteres 1. september som går på svenskenes tv lisens. Foto: Erik Abel/Bloomberg via Getty Images

Moderaterne vil skrote tv-lisensen. - I dagens moderne og digitale medieverden, er NRK-lisensen utdatert.

Den svenske Public service-komitéen kom onsdag frem til ett forslag som skal presenteres 1. september, som går på svenskenes tv-lisens. Svenskene har hatt to tidligere utredningerspørsmål rundt finansieringen av den statlige kringkasteren, SVT, men ble begge ganger møtt med politisk motstand mot avskaffelsen. Det melder det svenske nettstedet Resume.se.

Lisens er avleggs
- Det er nesten blitt enighet om utskifting av tv-avgiften og erstatte dette med ett offentlig tjenestegebyr, sier Gustaf Hoffstedt, Moderaternas representant i den politiske referansegruppen til nettstedet.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Gebyret blir nå tatt inn gjennom andre skatter, men blir ikke øremerket lisens.

Den teknologiske utviklingen går med storm og mange av tv-seerne vil nå se på tv uten å være i nærheten av en betal-tv og flere velger nett-tv som plattform.

Oppstår jevnlig
- Dette er en diskusjon som oppstår med jevne mellomrom både i Norge og Sverige. Vi drøftet dette sist da Stortinget behandlet St. meld. nr 30 (2006-07) Kringkasting i en digital fremtid. Da konkluderte vi med å beholde lisensordningen. Det har ikke skjedd noe grunnleggende nytt siden da som tilsier at vi skal endre konklusjon, sier Statssekretær for Anniken Huitfeldt i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen, til NA24 Propaganda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Guri Dahl

- Et sterkt NRK er avgjørende for å sikre et bredt og mangfoldig norskspråklig tilbud på radio, fjernsyns og nett. Kringkastingsavgiften er trolig den beste måten å sikre finansieringsgrunnlaget til NRK. Vi opplever at det er god oppslutning om lisensen fordi folk mener de får igjen et godt tilbud for pengene, sier Gerhardsen til NA24 Propaganda.

NRK får mer penger
NRK spurte om 183 millioner kroner mer i lisensinntekter i 2012. I et brev til departementet i fjor vår ber de om at avgiften heves med 95 kroner – før åtte prosent moms. Det betyr at hver lisensbetaler i så fall må ut med 103 kroner mer i året, meldte Journalisten.no.

Les også: NRK vil ha enda mer penger

Regjeringen la opp til en ny økning i det folk må betale for NRK. Dermed ble kringkastningsavgiften økt med 95 kroner i 2012. Dermed må hver husstand betale 2.580 i NRK-avgift.

Vil vise viktige begivenheter gratis
– Regjeringen går inn for at det skal vedtas en liste over utvalgte idrettsbegivenheter som skal vises på tv uten ekstra kostnad ut over lisens og grunnpakkeavgift. Dette skal være hendelser av vesentlig samfunnsmessig betydning. En slik liste kan være med på å sikre at folk flest fortsatt kan se de viktigste idrettsbegivenhetene uten å betale ekstra, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding tidligere i år.

Utdatert i en moderne medieverden
Ifølge Frps mediepolitiske talsperson og Stortingets visepresident Øyvind Korsberg, fungerte NRK-lisensen som system på 50-, 60- og 70-tallet.

- Men i dagens moderne og digitale medieverden er lisensen utdatert. NRK bør finansieres over statsbudsjettet og konkurrere om en felles mediepott med andre medier i Norge. Det er et stort paradoks at NRK de siste årene har oppbemannet, mens andre medier har måttet kutte kostnader og stillinger i stor skala takket finanskrise og europakrise, sa Korsberg til NA24 tidligere i år.

Frp liker forslaget
- Dette er jo likt det man har gjort i Finland og det er en absolutt en interessant tanke, og vi er jo har vært tilhenger av dette lenge, sier Korsberg til NA24 Propaganda

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: FrP.

- Ved finansiere NRK over statsbudsjettet, og dermed fjerne kringkastingsavgiften vil vi spare store administrasjonskostnader, mener han.

- Vil vi få samme tilbud som i dag?
- Det vil jo bli som i dag. Dette kan også medføre midler til å finansiere andre produsenter innen radio og tv, forklarer Korsberg

- Dette er ikke noe vi har tatt stilling til, men dette er noe vi jobber med nå i vårt partiprogram, sier han til NA24 Propaganda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.