NA24.no

Rekordmange betaler TV-lisensen

Foto: Veigård, Erik
Sist oppdatert:
Masseprotester på nett ser ikke ut til å ramme NRKs inntektsgrunnlag.

NRK har siden 2005 fått 105.000 nye lisensbetalere.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Våre kontrollører, som driver aktiv husstandkontroll hele året, registrerte 35.000 husstander med lisens hvert år i perioden 2005 - 2008, sier avdelingsleder for NRK Lisensavdelingen Freddy Lysfjord til NA24 Propaganda.

NRKs pengeinnkrevere har siden 2005 årlig hentet inn 70 millioner ekstra lisenskroner, noe som samlet blir 210 millioner.

I løpet av ett år registrerer lisensavdelingen til NRK rundt 135.000 lisenser og fjerner rundt 100.000 lisenser.

- Omløpshastigheten skyldes i hovedsak nyanskaffelser av fjernsynsmottaker, folk skiller seg og gifter seg, folk flytter på institusjon og dødsfall, sier Lysfjord til NA24 Propaganda.

De viktigste årsakene til økningen i antallet registrerte lisenser er stort salg av flatskjermer, digitaldekodere og høy kontrollaktivitet. Sterk økning i antall husstander gir også økt potensial for å få flere registrerte lisenser.

Betalingsviljen er høy
Teknologiskifter er av stor betydning for vedlikehold og økning av antall lisenser. Forhandlere av fjernsynsmottakerutstyr er meldepliktig til NRK for salg på nevnte utstyr.

Når det gjelder betalingshistorikk så betaler rundt 87 prosent på første innbetalingsgiro.

- Dette har holdt seg på samme nivå over flere år, så betalingsvilligheten vurderes som høy. Nesten 4 prosent av totalt antall utsendte krav oversendes namsmann som grunnlag for tvangsinnkreving via trekk i trygd eller lønn.

Boikott-grupper
De siste månedene har en rekke nordmenn registrert seg på ulike Facebook-grupper for å markere sin misnøye med dagens ordning for lisensinnbetaling. Venstre har også tatt til orde for å fjerne kringkastningsavgiften og innføre den over statsbudsjettet.

Les også: - TV-lisensen er gått ut på dato

Les også: 200.000 vil fjerne NRK-lisensen

Les også: Professor slakter Facebook-grupper

Frykter ikke boikott
Lysfjord frykter ikke en eventuell avgiftboikott fra de ulike Facebook-gruppene.

VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

- Kringkastingsavgiften er offentlig lovpålagt avgift hvor innkrevingen i stor grad er automatisert. Dette medfører at volumendringer ikke er av stor betydning.

- Vi har fått brev og trusler, men som oftest er det mer politiske ytringer, enn reelle trusler når det kommer til krita. Og det har de lov til, ler han.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere