*Nettavisen* Økonomi.

Rike og sinte på pressen

- Du skal være enten veldig sint, eller ha god råd for å fremme et injuriesøksmål, mener jusprofessor.

24.04.08 11:56

Hva har Øystein Stray Spetalen, Tor Olav Trøim, Arne Fredly og Kristian Siem til felles? Rent bortsett fra at de er meget rike? Jo, de kjører et meget hardt løp mot pressen etter oppslag de mener har gått over streken.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

De siste ukene har Arne Fredly bombardert norske redaksjoner i krigen mot Dagens Næringsliv. Finansmannen mener at Dagens Næringslivs seks reportasjer om ham en et grovt overtramp. Artiklene handlet om hans angivelige «superlykke» med timingen av investeringer i den svenske telekjempen Ericsson hvor han ifølge avisen skal ha tjente 130 millioner kroner.

Les også: Fredly fly forbannet

Fredly satte seg umiddelbart ned og lagde en av de største klagene noensinne til pressens eget kontrollorgan, Pressens Faglige Utvalg (PFU). Han forsvar er på rekordlange 500 sider. I ettertid har han også varslet om et mulig søksmål mot Dagens Næringsliv.

For de rike
Fredly er ikke alene i dette selskapet, men det er ikke for alle å gå til injuriesøksmål mot mediene. Det er både tidkrevende og kostbart.

- Mitt inntrykk er at når vi har injuriesaker er det kjente personer som fører dem. Kjendiser i en eller annen forstand, eller finansfolk med god råd. Du skal være enten veldig sint eller ha god råd for å fremme et injuriesøksmål. For du må ha råd til å tape. Domstolen er eller veldig fjern for de fleste mennesker, det preger også domstolen i Norge, sier professor i rettsvitenskap Eivind Smith til NA24 Propaganda.

Smith får støtte fra general sekretær i Norsk Presseforbund som mener at situasjonen er annerledes i PFU.

- Til domstolene vil jeg nok si det, men ikke til PFU. Det er gratis å klage til PFU, mens advokater koster. Og det er en lang og dyrebar prosess. Advokatklager har faktisk sjeldnere ført frem enn alminnelige klager. Så du trenger ikke advokater å klage til PFU, sier Per Edgar Kokkvold til NA24 Propaganda.

Så langt i år har PFU mottatt 85 klager. I løpet av de tre møtene utvalget så langt i år har hatt har 35 kommet til uttalelse hvor det pressen i 19 tilfeller er blitt felt for brudd på god presseskikk.

Harnisk Spetalen
I forkanten av Fredlys klage, har Øystein Stray Spetalen kjørt hardt mot Dagbladet. Spetalen likte dårlig å bli fremstilt som rabiat på et utested i Oslo. Dagbladet skrev i august i fjor at Spetalen «gikk amok», slo etter gjester og skadet gjester under en såkalt supertirsdag på utestedet Odeon.

Dagbladet ble i november i fjor felt i Pressens Faglige Utvalg for oppslaget. Etter dette har Spetalen krevd én million kroner. Hvis han vinner vil han sette pengene inn i et eget fond som skal gå til å hjelpe folk som føler seg uthengt i mediene.

Les også: - Det blir ikke noe forlik

Flere etter DN
Dagens Næringsliv har flere rikinger etter seg. John Fredriksens høyre hånd, Celina Midelfarts kjæreste Tor Olav Trøim, reagerte sterkt på at Dagens Næringsliv trykket bilder av hans ferieopphold i St. Tropez. Selv om Trøim selv ikke mente det var eiermakt, er realiteten at oppslagene i DN fikk Trøim til å kjøpe ti aksjer i avisens morselskap Handels- og sjøfartstidende.

Les også: Selger DN-aksjene

- Jeg vil bare bruke min rett til å gå på generalforsamlingen og legge frem min historie. En historie om journalister som har svært spesielle arbeidsmetoder. Så vil jeg spørre ledelsen om de er komfortabel med det. Svarer de ja så må de stå inne for det, sa Trøim etter aksjekjøpet, og fortalte at han vil ha i gang en debatt.

Siem vs. Hegnar
I disse dager møtes de tidligere forretningspartnerne Trygve Hegnar og Kristian Siem i retten. Siem mener at Hegnars Kapital har gått for langt i sine artikler om brødrene Siems kvegranch-prosjekt i Colombia. En av titlene i Kapital lød slik: «Kristian og Ole Kristian Siem: Kveg, olje og narko i Colombia. Lurer medaksjonærer og hjelper storsvindler.»

Les også: Omkamp over syv dager

Hegnar vant første runde i retten, etter å ha kommet med en beklagelse i bladet.

Har du medietips - ta kontakt med NA24 Propaganda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.