Så mange er kjøpt og betalt

Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX

Rapport forteller hvor mange kjendiser Se og Hør betaler.

12.06.07 09:35

OSLO FORUM (NA24): Hele Medie-Norge er på plass for å overvære Se og Hør-høringen i Oslo Forum.

NA24 - din næringslivsavis

Henne-redaktør Ellen Arnstad, Per Edgar Kokkvold, Bergens Tidende-redaktør Einar Hålien og Se og Hør-høvding Knut Haavik er blant medietoppene som deltar som publikum og debattanter på møtet.

I tillegg er selvsagt Håvard Melnæs på plass. Han skrev boken som avslørte arbeidsmetodene i kjendisbladet.

- Det er ingen kjendiser på vitnebenken, til stor skuffelse for pressen. Og da ikke bare kjendispressen, sa Kokkvold.

NA24 Propaganda følger Se og Hør-høringen fra klokken 13.10.

Bare 15 prosent kjøpt og betalt
I panelet sitter flere av toppene fra norske medier.

Eva Sannum (Pressens Faglige Utvalg), Dagblad-redaktør Anne Aasheim, Nettavisens Gunnar Stavrum, Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik, BA-redaktør Olav Terje Bergo, Dagbladets John Olav Egeland, Aftenredaktør Hilde Haugsgjerd og Her og Nå-redaktør Rino Rådal er blant de som stiller.

Høringen kommer etter at Presseforbundet har fått en egen rapport om Se og Hørs arbeidsmetoder. Rapporten er ledet av Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk.

I rapporten kommer det frem at betalingsjournalistikk er langt mindre utbredt enn man tror. Stikkprøver viser at opp mot 15 prosent av sakene i Se og Hør er betalingsjournalistikk.

Tyst om Sven O.
Bodahl-Johansen har snakket i fortrolighet med personer som har opplevd Se og Hør. Flertallet av dem ønsket ikke å stå frem på høringen.

Under høringen rundt Se og Hørs sjekkheftejournalistikk ønsket ikke sjefredaktør Odd J. Nelvik gå inn på hva slags avtaler bladet hadde med Sven O. Høiby.

- Det er langt unna de beløpene det opereres med i denne boka. Vi hadde i hvert fall mobiltelefon en periode, sa Haavik .

- Vi er villige til å betale
Nåværende Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik uttaler for første gang om arbeidsmetodene i bladet etter at Melnæs-boken kom ut.

- Det er jo slik at vi folk ofte bruker mye av sin tid på oss. Vi får i tillegg tilgang til private bilder, og det er vi villige til å betale for.

Han forteller at tanken bak er å få frem en historie som kan være spennende.

- Er det rimelig å kalle dette journalistikk eller nærmer man seg noe annet når man inngår avtaler? spurte filosof Henrik Syse.

- Er det strengt talt noen forskjell på å betale for en eksklusiv sak i forhold til å betale for eksklusive bilder? Vi driver jo i en kommersiell verden, bare for å understreke det.

Haavik tok ordet
Midt under høringen tok også tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik ordet.

- Jeg føler behov for å ta ordet. Jeg er en av dem som var med på dette, og synes det er merkelig at jeg ikke er blitt kontaktet av Bodahl-Johansen.

Han medga at han kan ha vært med på å starte opp betalingsjournalistikken i Norge, den gangen han jobbet i VG på midten av 70-tallet. Han tok med seg ordningen til Se og Hør.

- Filosofien den gang var at når en kjent person stilte opp med en historie på forsiden av Se og Hør, var det bare rett og rimelig at vedkommende fikk sin del av fortjenesten. Det har jeg stått for i alle år.

Han er allikevel skråsikker på at samfunnet har utviklet seg med nye medier som MMS.

- Ja, vi nærmer oss et angiversamfunn, særlig etter at mobilbilder kom. VG reklamerte 25.000 kroner for beste MMS-bilde. Pressefotografene har en yrkeskodeks, det har jo ikke Ola nordmann, sa Haavik.

- Bekreftede historier
- Jeg skriver ikke andre bindet til Håvard Melnæs’ bok. Jeg har snakket med mer enn 70 mennesker og har lovet anonymitet og da står man som journalist med metodisk problem, sa leder for rapporten, Gunnar Bodahl-Johanson

- Det var en vanlig dag på jobben for Melnæs og stemmer med hans arbeidsmetoder. Ledelsen mener det er hans måte å jobbe på, det er fargelagt sterkere. Det er likevel bekreftede historier, sa Bodahl-Johanson.

Han mener at mye av det Melnæs sier om sine metoder stemmer, og det også er Se og Hørs metoder.

- Jeg tror ikke at Nelvik visste om alt Melnæs gjorde, ikke minst at Melnæs røykte hasj med kilder.

Nelviks første
Det er første gang Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik møter i en åpen høring om bladets arbeidsmetoder.

- Dette er ikke et tribunal, sa Kokkvold da han innledet høringen.

Presseforbundet arrangerer høringen og debatten om metodene som kom frem i boken En helt vanlig dag på jobben.

LES OGSÅ: Kjendiser tier om Se og Hør

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.