*Nettavisen* Økonomi.

Så mye mer får journalistene

Leder NJ Foto: (NJ)

Slik endte lønnsoppgjøret til journalistene.

Lønnsoppgjøret for over 4 000 journalister i aviser, ukepresse, TV 2 og etermedier ble undertegnet litt etter klokken 6 i dag tidlig. Melder Norsk Journalistlag på sine nettsider.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Flere hundre medlemmer med bransjelønn under 380 000 kroner får et oppgjør på omkring 13 000 kroner. Lønnstilleggene er bygget opp av flere elementer, og ingen får mindre enn omkring 8 300 kroner.

Lønnsoppgjøret mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ) gir 9 965 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning. Alle får minimum 8 287 kroner, men de fleste vil få mer enn dette.

- Lønnsoppgjøret har vært svært vanskelig, og vi har sittet til morgengry for å brekke på plass et oppgjør som begge parter kan leve med. Vi skulle ønske at vi klarte å få et bedre oppgjør, men det var dette vi fikk til og det er et akseptabelt nivå, sier NJs leder Elin Floberghagen til NJ.no.

Journalister får like arbeidsvilkår
Det er avtalt at innleide journalister fra vikarbyrå skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som ansatte når de er i redaksjonene. Prinsippene i avtalen er de samme som det frontfagene og flere andre forbund tidligere har inngått. NJ har i tillegg fått inn en bestemmelse som sier at innleide fra vikarbyrå skal være bundet av de etiske regler som gjelder i mediene, nemlig Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

MBL-krav ble avvist
NJ avviste krav fra MBL om å fjerne frilansavtalen i avisavtalen, og om å fjerne retten til å slutte å gå i turnus når man blir 55 år. Et nytt krav av året fra MBL sin side var at retten til bistand av sentrale parter i lokale forhandlinger skulle bli dårligere, dette ble også avvist av NJ. Melder nettstedet.

- Vi har ønsket å modernisere og oppdatere avtaleverket for å fremheve viktigheten av kompetanseutvikling i vår bransje. Jeg er glad for at vi på dette området har felles interesser og kom til enighet. I tillegg innfører vi bestemmelser om innleie og vikarbyråer på samme måte som andre bransjer har gjort i dette oppgjøret, MBLs forhandlingsleder Arvid Sand til MBLs nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag