*Nettavisen* Økonomi.

SAS i strupen på Dagens Næringsliv

SAS vurderer å klage Dagens Næringsliv inn for PFU.

24.02.09 09:32

Flyselskapet mener avisen handlet mot bedre vitende og vurderer nå PFU-klage.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Dagens Næringsliv brukte forsiden og åtte sider inne i avisen lørdag 14. februar på det de kaller «SAS hemmelige Afghanistan-operasjon». I saken antyder avisen at SAS kan ha betalt Taliban for overflygingsrettigheter og skriver blant annet at «SAS-passasjerer til og fra Bangkok aldri ble informert om at de ble fløyet over et farlig krigsområde med fare for å bli skutt og kapret.»

- Røverhistorie
SAS kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg gikk kraftig til rette med historien i et innlegg i Dagens Næringsliv lørdag 21. februar.

Under overskriften «DNs røverhistorie» tilbakeviser Sonberg at de holdt tilbake informasjon overfor passasjerene og sier saken inneholder flere faktafeil.

«At Dagens Næringsliv trykker slike feilaktive påstander er ille. At avisen velger å gjøre dette til tross for at de vet at informasjonen er feil, er alvorlig», skriver Sonberg i innlegget.

For å underbygge sine påstander har han valgt å legge ut hele e-post-korrespondansen med Dagens Næringslivs journalist på SAS nettsider.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Klikk på bildet for å forstørre.

- Deilig med internett
Til NA24 Propaganda sier Sonberg at de ønsker at leserne skal kunne danne seg et inntrykk selv.

- Det er det som er så deilig med internett, at man har mulighet til å legge ut informasjonen selv, sier Sonberg.

Han sier han har fått en god del «heiarop» for grepet med å legge ut korrespondansen.

- Det har kommet oppmuntrende meldinger både fra informasjonsansvarlige i andre selskaper, fra folk i SAS og faktisk fra en del journalister, sier Sonberg.

Han kaller saken spesiell.

- Jeg har ikke opplevd tidligere at en avis velger å kjøre en sak når de vet at flere av faktaopplysningene er feil. Jeg skjønner at det satt dem i en vanskelig situasjon når de hadde en ferdigskrevet historie som skal gå på lørdag og på torsdag får vite at mye er feil. Det ville blitt en tynnere avis, men det er presseetisk betenkelig at man likevel velger å kjøre historien med faktafeil, sier Sonberg.

Her kan du lese e-postutvekslingen mellom Sonberg og DNs journalist.

Står ved historien
Dagens Næringsliv skriver i en hale til Sonbergs innlegg på lørdag at de står fast ved sin versjon.

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier det i utgangspunktet ikke er noe i veien for å publisere e-postkorrespondansen mellom SAS og Dagens Næringsliv.

- Med mindre det er gjort noen forbehold i forkant så kan jeg ikke se det er noe i veien for å publisere gjennom egne kanaler. Jeg er av den oppfatning at den kontakten en journalist har med sine kilder skal tåle dagens lys. En kilde sitter på retten til å gjøre dette og man skal huske på at kildevernet er til for kilden og ikke journalisten, sier Jensen til NA24 Propaganda.

Også Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold mener pressen må finne seg i å bli kikket i kortene.

- Ja, det er en del av den nye virkeligheten og det kan nok også være sunt. En presse som lever for åpenhet og retter oppmerksomhet mot kritikkverdige forhold hos andre, må leve med at andre kommer med sin versjon og retter kritikk mot pressen, sier Kokkvold til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda har forsøkt å nå ansvarlig redaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve for kommentar men han har ikke besvart våre henvendelser.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.