NA24.no

Sats på nyheter!

Sist oppdatert:
NRK bør satse på journalistikk – ikke på seertall.

(NA24-KOMMENTAR):- Vi er livredde for at innsparingene i systemet og satsingen på NRK2 skal gå på bekostning av våre flaggskip, sa klubbleder i NRK Dagsrevyen, Lars Sigurd Sunnanå, til NA24 Propaganda tidligere denne uka.

Med tydelig adresse til NRK-ledelsens signaler om at høyere press på de ansatte går ut over arbeidsmiljøet – og dermed ut over nyhetene.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I utgangspunktet ser det ut som den ene kanalen skal spise av den andre i NRK – når NRK2 etter sigende går over til å bli en nyhetskanal. I virkeligheten er det selve satsingen på nyheter NRK slipper tak i. Som et ledd i NRKs sparetiltak er det også blitt meldt at prestisjeprogrammet Standpunkt skal fjernes. På grunn av lave seertall. Og som sådan er det et knefall for skyggene.

Tror ikke på nyheter
Sannheten er at ingen med publisistisk ansvar lenger tør å tro på nyhetene som selvstendig formidling. I verste fall er det bare lesere, radiolyttere og tv-seere som er interessert i nyheter. Men hva hjelper det når de ikke får dem der hvor de er vant til å få dem?

Tilsynelatende er det et paradoks at klubblederen i Dagsrevyen opplever seerflukt fra nyhetssendingene, mens han og flokken hans løper beina av seg for å lage en best mulig nyhetsdekning gjennom døgnet. I virkeligheten opplever redaksjonen det samme som andre yrkeskolleger har opplevd før: Nyheter er ikke viktig lenger, de fins overalt. Og de skaffer ikke seertall.

I den forstand er det fristende å si til Dagsrevyens klubbleder et «velkommen etter», med hilsen fra en mangeårig bladmann. For papiravisene, og i særdeleshet de mer og mer vaklevorne løssalgsavisene, har for lengst gitt nyhetene på båten og satset på størst mulig mengder av featurejournalistikk, likegyldig underholdning og påstått viktige debattsider – for dem som bryr seg om det. Hvilket - for alle praktiske formål - er landets påståtte elite.

Folkets eiendom
NRK er lisensfinansiert. Og eies av hele folket. Det er ikke lenger en statsbedrift, men den til enhver tid forbipasserende kulturminister utgjør fortsatt institusjonens generalforsamling. Meg bekjent står det ikke ett ord i NRKs konsesjonsvilkår om seertall. Så hvorfor skal NRK skjele til seertall i det hele tatt?

Fordi de kommersielle kanalene spiser seg innpå? Og har kjøpt seg enerett til sendingene fra norsk toppfotball? Og ellers vinner sakte terreng i aldersgruppen 3-11 år? Det siste er vel mer egnet til bekymring for barneoppdragelsen her til lands. Det første handler om at underholdning er til salgs til høystbydende. Og at konsumentene betaler. Så lenge de har midler til det.

Seertallene blir for alvor et problem når TV 2 eventuelt skulle gå forbi NRK. I ett og alt. Den dagen har ikke TV 2 lenger monopol som riksdekkende, reklamefinansiert fjernsyn. Da har det såkalte markedet tatt over.

«Posten skal ikke gå med overskudd, Posten skal gå med posten», skrev kollega Øyvind Thorsen for noen år siden. Konservativt? Sikkert. Men like sant som at NRK bør drive kringkasting. Til hele folket. Uavhengig av seertall. I hvert fall så lenge de krever lisens.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24 Propaganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere