Gå til sidens hovedinnhold

Scheie hyllet Dan Børge i avskjeden: - En ener og et forbilde

Arne Scheie måtte hente fram de store ordene da han skulle hylle sin mangeårige NRK-kollega Dan Børge Akerø.

– Dan har vært unik fra han kom med i Dagsrevyen og senere underholdningsavdelingen. Jeg er veldig glad for å kunne si at han er en god venn av meg. Han har betydd så mye for fjernsyn generelt og NRK spesielt. En varm og flott fyr, sier Scheie til NTB rett etter å ha gjort NRK-comeback under showkampen mellom Norge og Brasil på Ullevaal.

– Dan er en ener på skjermen og et forbilde for oss alle. Og så folkelig som han er, da. Dan kommer i så god kontakt med alle gjestene, og har i alle år gjort en fantastisk jobb, fortsetter NRK-nestoren.

Ferdig i NRK

Akerø takket av i NRK under lørdagens fotballsending. Den ledet han sammen med Carina Olset.

– At det skulle avsluttes på et fotballstadion var ekstra morsomt. Det alle ikke vet er at Dan er veldig interessert i fotball. Han har vært en av mine samtalepartnere om fotball i alle mine år i NRK. Han satt jo på benken her under cupfinalen i 1974. Hadde det skjedd i dag, kunne han ha kalt seg norgesmester, men reglene var annerledes den gangen, sier Scheie.

Slik blir Akerø hyllet på Twitter:

Scheie hadde med seg Lars Tjærnås i boksen, akkurat som da Norge slo Brasil 2-1 i fotball-VM for 20 år siden. «Miraklet i Marseille» glemmer ingen her hjemme. Scheie ga seg som NRK-kommentator i 2014, men gjorde et populært comeback lørdag.

Straffespark

Det strømmet på med ros i sosiale medier.

– Det er bestandig moro å være med. Det ble litt som ventet, at brasilianerne skulle være veldig ballsikre. Jeg er litt mer overrasket over at de skulle ha bedre ork. Det var jevnt til pause og da trodde jeg at vi skulle få straffesparkkonkurranse. Men det ble en fortjent seier, for Brasil var bedre til de grader.

– Og det ble straffespark som i Marseille.

– Det ble det, men mot oss denne gangen, sier Scheie.

Han tok helt av da det i 1998 ble blåst straffe for holding på Tore André Flo.

«Er det straffespark», ropte Scheie. «Det er det», svarte Tjærnås.

– Det var helt nydelig. Det var akkurat så gøy som jeg hadde håpet at det skulle bli, sier Tjærnås til NRK etter sitt comeback med Arne Scheie i boksen.

– Minnene kom tilbake, men jeg kunne ikke bruke for mye fra den kampen i Marseille. Dette var noe helt annet. Men det var rart, innrømmer Scheie.

– Det er mange år siden det ble klart at det var slutt for meg og kommentering. Men for en happening. Klarte vi å lage godt TV-program fra klokka fire, er jeg happy.

Lydtrøbbel

De fleste av oss forbinder klokka 16.00 med Tippekampen fra England. Det hendte stadig vekk at NRK fikk problemer både med lyd og bilde.

Scheie slapp ikke helt unna i comebacket heller. Lydproblemer i starten fikk folk til å spøke med at Scheie hadde fått kommentatorutstyr fra Norges VM-deltakelse i 1938.

– Jeg merket det i begynnelsen. Det er aldri veldig hyggelig å starte en sending og så plutselig få beskjed om at «nå kan du begynne». Da begynner du å lure. Kom ikke det jeg sa ut? Den usikkerheten er aldri bra å begynne med, men underveis gikk det seg til. Den følelsen i starten likte jeg ikke, men det var veldig moro å få være med på dette.

– Og vi hadde jo et knep fra Tippekampen, vet du, der vi begynte på avspark om vi ikke hørte noe fra Oslo, sier Arne Scheie.

Han kommenterte over 100 landskamper med Norge og hele 123 engelske tippekamper.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken