Se og Hør felt i PFU

Kronprinsfamilien reagerte på badetøybilder.

25.06.13 13:29

Tirsdag var Se og Hørs reportasjer om kongefamilien under lupen hos Pressens Faglige Utvalg.

Kongefamilien klaget inn ukebladet etter en større reportasje med paparazzibilder fra kronprinsfamiliens juleferie. Samlet viste ukebladet 60 bilder av kronprinsfamilien i badetøy på øyen St. Barts i Karibia.

Klagen er framsatt av Det kongelige hoff «i forståelse med kongefamilien» og omfattet opprinnelig oppslag i åtte numre av Se og Hør. Tre av sakene ble imidlertid avvist fordi de var foreldet.

I tillegg til paparazzibildene på St. Barts har kongefamilien reagert på blant annet bruk av bilder fra dronningens private 75-årsfeiring, omtale av barn, samt en annen bildereportasje fra kronprinsfamiliens private ferie.

Selv om ikke utvalget var enig på alle punktene ble ukebladet felt. På spørsmålet om bruk av bildene fikk Se og Hør medhold. Derimot ble ukebladet felt for manglende saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

Se og Hør fikk også smekk for å ha tatt bilder inn på Bygdøy kongsgård i forbindelse med dronningens private 75-årsfeiring. Utvalget mener overtrampet forsterkes av at de påklagede bildene er av barn.

- De påklagede faktiske feilene fra den siste St. Barts-reportasjen utgjør, slik utvalget ser det, også et brudd på Vær Varsom-plakatens krav til kontroll av opplysninger, fortsetter utvalget i sin uttalelse.

Omtalen av den angivelige pengebruken på St. Barts-ferien utløste også retten til samtidig imøtegåelse. Bladet trykket riktig nok en presisering i ettertid, men det var ikke nok.

På toppen av dette mener utvalget kildeangivelsen i en artikkelen om prinsesse Märtha Louise er kritikkverdig.

Synes synd på familien

Interessen for klagebehandlingen var så stor at PFU måtte leie større lokaler på et hotell i Oslo sentrum for å møte pågangen av pressefolk.

Utvalgets syv medlemmer brukte god tid på å gjennomgå den omfattende klagen. Henrik Syse erklærte seg inhabil i behandlingen av saken. Han har sittet åtte år i styret for Kronprinsparets Humanitære Fond. Det er Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd som leder utvalget.

Sekretariatet landet på at det var forsvarlig å publisere bildene fra St. Barts fordi de er tatt på en offentlig strand. Reidun Førde, som er vara for Syse, var den første som fikk ordet. Hun var ikke helt enig med flertallet. Førde tok til ordre for at bildene brøt med retten til privatliv. Hun mente også presseetikken må vekte om ting er viktig nok.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

– Som republikaner synes jeg synd på denne familien. Dersom de alltid må regne med å kunne bli fotografert, er det et helvete, sa Førde.

-– På ingen måter krenkende

Pressegeneral Per Edgar Kokkvold tok også opp den private sfære som defineres som «privat eller offentlig rom hvor man med rimelighet kan regne med å få være i fred».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

– St. Barts kan ikke regnes som et slikt sted, det kan jeg ikke for mitt bare liv forstå. Bildene er på ingen måte krenkende, sa han.

Det er bildebruken i reportasjene, reportasjenes omfang og intimiteten i reportasjene som kongefamilien reagerte på. De mener reportasjene tar lite eller ingen hensyn til familiens rett til privatliv. Kongefamilien ville derfor ha en klargjøring i hvilken utstrekning pressens eget klageorgan mener deres privatliv er beskyttet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne uken publiserte kronprinsfamilien nye bilder på slottets hjemmesider. TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland tror publiseringen har en sammenheng med klagen som behandles i PFU.

– Slottet vil nok vise at de fortsatt er innstilt på å by på seg selv – og gi presse og ikke minst publikum sitt. Men de vil selv vite når og hvor de blir fotografert, sier han til Nettavisen.

LES OGSÅ: – Dette bildet er årets sak

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.