*Nettavisen* Økonomi.

Se og Hør ville betale drapsmann

Se og Hør skal ha tilbudt mannen som ble drapsmann som 13-åring, 100.000 kroner for å stå frem.

11.04.07 12:27

Det har fagbladet Journalisten fått bekreftet fra sikre kilder. Den 42 år gamle drapsmannens advokat Harald Otterstad sa til NRK før påske at hans klient hadde mottatt flere tilbud om å stå frem med historien om drapet på Inger Johanne Apenes, men ville da ikke røpe hvilke medier det var snakk om.

- Det er til å spy av, for å si det rett ut, sa Otterstad om tilbudet.

Les også: Tilbudt penger for å stå fram

Ifølge Journalisten skal 42-åringen ha blitt tilbudt 30.000 kroner av Se og Hør for å røpe sin identitet og ytterligere 60.000 til 70.000 kroner for å stå fram med både navn og bilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Hvis opplysningene om Se og Hør stemmer, er dette i beste fall ubetenksomt, men uansett helt uakseptabelt. Det dreier seg om en strafferettslig foreldet, nesten 30 år gammel drapssak, og jeg ser ingenting som tilsier at det er av vesentlig informasjonsverdi at drapsmannens identitet blir kjent. Det finnes ikke noe presseetisk grunnlag for å forsvare en slik handling. Å tilby penger i denne saken er i høyeste grad kritikkverdig, det nærmer seg en form for bestikkelse, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Journalisten.

Journalisten skriver at de har vært i kontakt med Se og Hør, hvor de fikk følgende svar fra assisterende sjefredaktør Harald Haave på e-post: «vi kommenterer aldri saker hvor det benyttes anonyme tips eller kilder».

Trolig ikke i PFU

Kokkvold presiserer overfor Nettavisen at han ikke kjenner til om det er Se og Hør som står bak tilbudet.

- Men uansett hvem som har kommet med et slikt tilbud, så er det forkastelig, sier Kokkvold til Nettavisen.

Ifølge generalsekretæren ser han ikke for seg at dette er en sak som vil havne i PFU.

- Jeg vil på min side ikke bidra til mer uro. Derfor må det bli opp til 42-åringen om han vil klage dette inn for PFU. Det tror jeg derimot ikke vil skje, i og med at han ønsker fred og ro rundt saken, sier Kokkvold til Nettavisen.

Advokaten har tildigere uttalt at han har fått «mange henvendelser fra medier som vil tilby hans klient penger» dersom han står fram og forteller om drapet på Inger Johanne Apenes i Fredrikstad.

Det er derimot uklart hvilke andre medier det skal være snakk om.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra advokat Harald Otterstad flere ganger, men uten å lykkes.

Dette betaler Se og Hør:
Se og Hør har fått hard medfart i det siste. I forbindelse med boka til den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs kom det frem flere detaljer om ukebladets utbetalinger.

I anledning boka, gikk Nettavisen gjennom alle kjendiser som hadde blitt tilbudt penger og hvilke summer det var snakk om. Her er utdrag fra listen:

En tenåring som sa hun hadde hatt sex med Big-Brother Rodney, skal ifølge boka ha blitt tilbudt 20.000 kroner av Se og Hør.

Tippeligaspillere får mellom 10.000 og 20.000 kroner for en «hjemme hos-reportasje».

En gammel bekjent av kronprinsessen fikk ifølge boka 30.000 kroner av Se og Hør for «skinhead-bildet».

Klikk på bildet for å forstørre.

En eks-kjæreste av Mette-Marit ble tilbudt 5000 kroner for middag og en kveld på byen med Se og Hør-reporteren.

Da Ari Behn begynte å vanke i de kongelige kretser, skal Se og Hør ha vært villig til å betale opptil 250.000 kroner for bilder av ham tatt av fotografen Per Heimly.

For å få ut detaljer fra Aris utdrikningslag, skal Se og Hør ha betalt 20.000 kroner til en kilde.

Den samme mannen fikk 10.000 kroner for informasjon om bryllupsfesten til prinsesse Märtha Louise og Ari.

En anonym kilde fikk et gavekort fra en charteroperatør til 15.000 kroner i forbindelse med et tips om Aris 30-årslag.

Horemamma Bente krevde 100.000 kroner for å stille opp, men endte opp med 40.000 kroner.

Å være i besittelse av telefonnumre som ikke finnes i telefonkatalogen, kan gi lettjente penger. Vedkommende som hadde nummeret til kvinnen som var gravid med John Carew - Susan Namuddu – skal ha fått 2000 kroner av Se og Hør.

Susan Namuddu fikk selv 40.000 kroner for en reportasje etter at Carew ikke ville vedkjenne seg barnet, og så 75.000 kroner for de første bildene av sønnen i Se og Hør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile fra Se og Hør

For å få Carl I. Hagen til å vise fram sitt hjem i Bestumveien i Oslo, måtte Se og Hør ifølge Melnæs grave dypt i pengesekken - Carl I. Hagen skal ha fått 100.000 kroner i honorar for å åpne dørene.

Sven O. tjente svimlende beløp - mellom 300.000 og 400.000 kroner – bare i løpet av det første året de to kjente hverandre. I tillegg betalte bladet for Sven O.s mobil.

Bladet syntes bryllupet mellom kronprinsessens far og eks-stripperen Renathe var så sensasjonelt at de var villige til å betale til sammen rundt 100.000 kroner for å få alle bryllupssakene eksklusivt. Alt i alt fikk ekteparet rundt 50.000 kroner for bryllupet, i tillegg ble alle reiseutgifter betalt.

Renathe Barsgård, stripperen som Sven O. var gift med i tre måneder, fikk 20.000 kroner for et oppslag der hun tok avstand fra nakenbilder som var publisert i Lek.

Nakenmodellen Lillian Müller fikk 15.000 kroner for å være med på en såkalt motereportasje sammen med Sven O. i 2003.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da Märtha Louise og Ari Behn giftet seg, tok Se og Hør med Cowboy-Laila og Sven O. til Venezia. De to skulle hylle brudeparet. Sven O. og Cowboy-Laila kjente ikke hverandre før Se og Hør kom med ideen om Venezia-turen. I tillegg til turen, fikk de begge klekkelig betalt: Sven O. skal ha fått mellom 30.000 og 40.000 kroner, mens Cowboy-Laila fikk 10.000 kroner og løfte om sponsing av en ansiktsløftning.

Mia Gundersen fikk 40.000 for at Se og Hør skulle få trykke nakenbildene tatt av henne på begynnelsen av 90-tallet.

Artist Kenneth Sivertsen fikk 5.000 kroner ekstra for å ta av seg lua for fotografen etter operasjonen der en stor del av hodet var skjært bort.

Ifølge Melnæs brukte Se og Hør 80.000 kroner på avlyttingsutstyr som de skulle bruke for på private fester der Mette-Marit var.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.