NA24.no

Seerne rømte fra NRK

Sist oppdatert:
Fire av fem seere forsvant da nyhetene ble flyttet fra NRK1 til NRK2.

I september fremsto NRK2 i ny drakt. Fra å være avlastningskanalen til NRK1 gjenoppsto den som aktualitets- og dokumentarkanal. Og seerne synes ikke å ha vært enige i at denne omleggingen har vært spesielt god.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

NRKs nyhetssatsing på NRK2 på dagtid har ikke trukket til seg like mange seere som ledelsen i Distrikts- og nyhetsdivisjonen (NYDI) hadde ønsket seg. Nyhetsoppdateringene hver hele og halve time har så få seere at ledelsen ønsker å gjøre dem om for å flytte fokus til ettermiddagstid.

Flytter fokus
Nyhetsredaktør Grete Gynnild-Johnsen sa til NA24 Propaganda i september at det ikke er nok seere til å forsvare nyhetssendinger fra studio, og ønsker heller en loop med nyhetsinnslag styrt av en datamaskin.

Les også: NRK må kutte nyheter

Under årets SKUP-konferanse i Tønsberg i mars sa kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at ambisjonene rundt NRK2 var atskillig større enn TV 2s ambisjoner om markedsandeler for TV 2 Nyhetskanalen. Som NA24 Propaganda kunne fortelle forrige helg mistet NRK2 0,2 prosent av markedsandelen sin sammenlignet med fjoråret.

Les også: Større ambisjoner enn TV 2

Misbruk
Klubbleder i Dagsrevyen, Lars Sigurd Sunnanå, har spurt ledelsen hva som er hensikten med ressursbruken på dagtid på NRK2.

- Jeg etterlyste en bedre forklaring på hvorfor vi skal bruke så mye ressurser på så få seere som NRK2. Og så etterlyste jeg en bedre forklaring ovenfra på hvorfor vi skal springe livet av oss for å nå ut til noen tusen seere på formiddagen. Det er en overordnet strategi som vi ikke har så stor innflytelse på. Vi vil ha bedre forklaring på hvorfor vi skal bruke så mye penger på å skremme bort seerne, sa Sunnanå til NA24 Propaganda i slutten av oktober.

Nyhetsdirektør Gro Holm har snakket om nettopp dette temaet med Sunnanå tidligere, og mener at det ikke brukes særlig med ressurser på formiddagen i NRK2.

- Vi bruker ikke veldig mye ressurser på kanalen om formiddagen, vi kjører spilleren vår i loop nettopp for å ikke bruke for mye ressurser. Etter hvert kommer vi til å avvikle halvtimessendingene på dagtid når den blir automatisert, og kun ha timessendingene. Vi kjører egentlig med minimumsbemanning på NRK2. Et av poengene med kanalen er at det skal være en beredskap slik at vi kan rykke ut på en hendelse eller begivenhet, og den beredskapen ønsker vi å ha på NRK2. Også i det tilfellet kjører vi med minimums beredskap, sier Holm til NA24 Propaganda.

Les også: Livredde Dagsrevyen

Fire av fem borte
Tall fra NRK viser at nyhetssendingene på dagtid i tidsrommet mellom klokken 10 og 17 hadde i gjennomsnitt 8000 seere i uke 43. Ser vi på tallene fra samme tidsrom i fjor, da sendingene gikk på NRK1, så i snitt 37.000 seere på nyhetsoppdateringene.

Holm mener det er naturlig at de også i NRK er opptatt av seertall.

- Det er klart at vi er opptatt av seertall, og det er naturlig, men vi er ikke bare opptatt av dem. Vi sender også mange smale programmer som ikke har så mange seere, men som er en del av allmennkringkasteroppdraget vårt. Men vi må ta hensyn til begge deler, slik har det vært før og slik vil det fortsette å være, sier Holm og legger til:

- Når det gjelder NRK2 regner vi ikke med at det blir en stor kanal med stor oppslutning, men vi mener den er en del av oppdraget vi har fått som et ledd i trekanalstrategi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere