*Nettavisen* Økonomi.

Selvmord for salg

Tabloidavisenes dekning av studenttragedien i Nice gjorde utelukkende de etterlatte en bjørnetjeneste.

24.04.08 11:04

(NA24 - KOMMENTAR): 18 helsider og fire forsider var den summen av trykksverte Dagbladet og Verdens Gang valgte å bruke på det tragiske selvmordet til studenten Kaja Bordevich Ballo i Nice i Frankrike. Begge avisene legitimerte reportasjene med at det skjedde med de etterlattes forståelse. Og selve fikenbladet i begrunnelsen for å smelle selvmordet opp på førstesidene var at studenten hadde tatt en personlighetstest i den lokale scientologikirken.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Det finnes da vel fortsatt en vær varsom-plakat?

Den er riktig nok tillempet i forhold til advarslene om å omtale selvmord. Men for å forstå den revideringen av plakaten er det viktig å huske bakgrunnen. Da sønnen til Gro Harlem Brundtland tok sitt eget liv, så hun seg nødt til å trekke seg som leder av Arbeiderpartiet. Attpåtil annonserte hun det på partiets landsmøte. Saken hadde dermed betydelig offentlig interesse. En samlet presse følte behov for å diskutere det gamle innholdet i Vær Varsom-plakaten, og Norsk Presseforbund gjorde en revisjon.

Viktige nyanser
Men i dette tilfellet er det av ekstrem viktighet å se på nyansene. I den tidligere paragrafen het det: «Selvmord eller selvmordsforsøk skal som hovedregel ikke omtales». Revisjonen hadde til hensikt å bidra til større åpenhet om selvmord og dermed redusere tabuet rundt dette ulykkelige fenomenet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men endringen fra høsten 2005 er ikke mindre interessant av den grunn: «Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å til å utløse flere selvmordshandlinger.»

Oppfylte dette selvmordet allmenne informasjonsbehov? Eller for å stille spørsmålet annerledes: Hva var avisenes – i dette tilfellet først og fremst VG og Dagbladets begrunnelse for en så omfattende dekning av en privat handling? Å rette søkelyset mot den evinnelige og kvasireligiøse scientologikirken?

Kanskje. Men i så fall var angrepet altfor dårlig fundert. For det var vitterlig ikke slik at Kaja Ballo hadde vært under langvarig påvirkning av scientologene og havnet i deres «garn». Samtidig misbrukte avisene en rekke kilder i den avdøde studentens nærhet til å gi scientologene direkte skyld for en tragisk hendelse som nødvendigvis hadde sammensatte årsaksforhold. På den måten ble det både spekulativ og dårlig journalistikk. Og derigjennom et grovt overtramp.

Beskytte kilder
En annen og ytterst viktig del i vær varsom-reglene handler om å beskytte kilder mot seg selv. Familier i sorg har ofte behov for å dele sin egen skyld med andre mulige skyldnere. Noe de godt kan fine på å angre i ettertid. Men da er det alltid for seint – for eksponeringen har allerede funnet sted.

Jeg tviler ikke på at både Dagbladet og VG har hatt interne diskusjoner før saken ble slått opp over førstesidene to dager på rad. Så ille er det vel ikke fatt at ikke viktige, etiske spørsmål tas med i betraktning.

Men gjennom mange år i nettopp den bransjen ar jeg vært med på et hopetalls slike diskusjoner. Og den aller viktigste lærdom var betydningen av å åpne vinduet fra tid til annen og få inn frisk luft.

Og ellers finne fram Vær Varsom-plakaten. Grunnen til at den kalles en plakat er at skriften på veggen skal være tydelig nok.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Flere meninger om mediene finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag