NA24.no


UENIG: Klubbleder Alf Gjøsund i Vårt Land mener hans medlemmer ikke er inhabile til å intervjue deres avtroppende sjefredaktør Helge Simonnes. Bildet er tatt i en annen anledning.
UENIG: Klubbleder Alf Gjøsund i Vårt Land mener hans medlemmer ikke er inhabile til å intervjue deres avtroppende sjefredaktør Helge Simonnes. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Vårt Land

Simonnes-saken: – Jeg er som klubbleder uenig i at vår journalist var inhabil

Sist oppdatert:
Journalistklubben i Vårt Land mener den avtroppende sjefredaktøren Helge Simonnes burde snakket med egne journalister.

Mandag meldte Dagens Næringsliv at avtroppende sjefredaktør i Vårt Land Helge Simonnes ikke ville uttale seg i en sak om sin sluttavtale til avisens egne journalister, i en kritisk artikkel de skrev om ham selv.

I stedet uttalte Simonnes seg til en av avisens redaktører.

Sluttavtalen hans, med en totalramme på til sammen 18 millioner kroner, er blitt heftig debattert den siste tiden. Vårt Land har selv dekket saken med kritisk blikk.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Avtroppende sjefredaktør i Vårt Land Helge Simonnes (ARKIVFOTO).

– Redaktør ikke nødvendigvis mer habil

– Jeg er som klubbleder uenig i at vår journalist, som er medlem av klubben, var inhabil og dermed ikke kunne intervjue Simonnes. Jeg mener at en redaktør ikke nødvendigvis er mer habil enn noen av klubbens medlemmer, sier klubbleder Alf Gjøsund til Nettavisen.

Simonnes har fått kritikk fra flere hold for sin sluttpakke, blant annet fordi Vårt Land mottar offentlig midler i form av pressestøtte. Årsaken til at Simonnes ikke ville la seg intervjue av journalister fra sin egen avis var at han mente at journalister i klubben var inhabil fordi de har uttalt at de har akseptert moderate lønnsoppgjør de siste årene. 

Klubbleder Gjøsund har også uttalt at han skulle ønske at sjefredaktør Simonnes utviste samme moderasjon.

Les også: Høyre-topp refset Vårt Land-redaktør

Magne Henriksen er redaktør i Vårt Land, og sjefredaktør i saker hvor Simonnes er kilde. Han mener avisen har opptrådt korrekt.

– Vi har drevet ordinær, kritisk, journalistikk på avtalene til Simonnes og konsekvensene av disse. I den aktuelle saken ble det fremsatt en del beskyldninger og utsagn som førte til at Simonnes hadde rett på samtidig imøtegåelse. Noen av disse uttalelsene ble fremsatt av journalistklubben i Vårt Land, sier Henriksen til Nettavisen.

Les også: Krever at kulturministeren stopper gullpensjonen

Nyhetsredaktør Magne Henriksen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Redaktør: –Rettmessig tilsvar

I forkant av publisering av den aktuelle artikkelen i Vårt Land skal Simonnes ha fått fremlagt uttalelser fra klubben. Simonnes skal da ha kontaktet Henriksen med bakgrunn i det som hadde blitt fremlagt av Gjøsund. 

– Jeg opplevde det som saklig argumentasjon der og dag, og gikk for å finne en praktisk løsning for å kunne gi kilden sitt rettmessige tilsvar. Løsningen ble å finne en redaktør som ikke var knyttet til saken og som heller ikke hadde uttalt seg om saken, til å intervjue Simonnes.

Klubblederen mener bastant at hans medlemmer ikke er inhabile i saken, og illustrerer det med følgende eksempel:

– NJ har eksempelvis klare synspunkter på pressestøtten sin berettigelse, men det betyr ikke at alle NJs medlemmer er inhabil når vi skriver om pressestøtten. Det er alltid behov for å holde tungen rett i munnen når det dreier seg om interne forhold.

– Samtidig har vi en journalistisk plikt til å omtale forhold i egen avis, det må våre medlemmer kunne gjøre, sier Gjøsund tydelig.

– Krevende å lage journalistikk om eget hus

Gjøsund bekrefter at han har snakket med Henriksen om habilitetsproblematikken. 

– Jeg har snakket med nyhetsredaktøren om det, vi konstaterer at vi har ulik vurdering av det spørsmålet, sier Gjøsund.

Henriksen er derimot enig med Gjøsund i at situasjonen har vært krevende.

– Det er naturligvis krevende å lage journalistikk innad i eget hus på egne ledere slik som i denne saken. Alle som jobber i avisen er i en habilitetskonflikt i forholdet til Simonnes.

– Da gjør vi det beste ut av det. Her forelå det konkrete uttalelser fra NJ-klubben om den aktuelle saken som satte journalist Lars Flydal på sidelinjen, avslutter Henriksen til Nettavisen.

I artikkelen i Vårt Land kom det heller ikke frem at Simonnes ikke hadde ønsket å uttale seg til egne journalister som er medlem av klubben.

– Nyhetsredaktøren har uttalt at det kanskje hadde vært klokt å ta med i saken at Simonnes ikke ville uttale seg til avisens egne journalister fordi de er medlem av klubben, avslutter Gjøsund.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere