*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk hvordan komikeren knuser halve USA med fakta

FAKTA-ELSKER: Bill Maher. Foto: Michael Buckner (Getty Images)

Den republikanske presidentkandidaten ble målløs.

22.09.15 23:35

NEW YORK (Nettavisen): Komikeren Bill Maher har aldri lagt skjul på at han har få sympatier til overs for det republikanske partiet i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Han har heller aldri vært redd for å si sin oppriktige mening, enten det handler om republikanere, religion eller andre temaer.

- Det er ikke noe problem for meg at cirka halvparten av USAs befolkning hater meg. Jeg bærer den æren som en medalje på brystet, saMaher til Side3.no i forbindelse med sitt norgesbesøk i mai i år.

Natt til onsdag lekset han opp den republikanske presidentkandidaten George Pataki, som var gjest i hans talkshow «Real Timewith Bill Maher» på HBO.

Komikeren har sett seg lei på at republikanerne påstår at president Barack Obama har ødelagt USA. Dette er en påstand de fleste av republikanernes presidentkandidater har kommet med i løpet av de siste månedene.

- Donald Trump bruker slagordet «Make America Great Again», og de fleste andre kandidatene bruker varianter av dette og snakker om at de vil ta USA tilbake til gamle dager. Jeb Bush har blant annet uttalt at det ikke er noen områder hvor USA er bedre i dag enn USA var for seks år siden, innleder Bill Maher.

Men, poengterer Maher, det er noe som heter «fakta».

- Jeg vet at det ikke står fakta i bibelen, men kan vi ikke bruke dem av og til likevel? spør han retorisk.

Så leser han opp tallfakta fra det siste året hvor George W. Bush var president og sammenligner med tall fra i dag, hvor Barack Obama har sittet som president i USA i seks år.

- Arbeidsledigheten var 7,2 prosent. Nå er den 5,1 prosent. Bensinprisen: 3,24 dollar den gang. 2,31 dollar nå. Andel personer uten helseforsikring: 15 prosent. Nå har den gått ned til 9,2.

Han fortsetter:

- Energiavhengighet: Vi pleide å importere 11 millioner fat olje hver dag. Nå er det nede i 4,5. Tenåringsgraviditet: 40,2 fødsler per 1000 før, 26,5 nå. Sentrifuger i Iran: De hadde 19.000 før, nå får de under 6000. Veksten i bruttonasjonalproduktet har gått fra -0,3 prosent til 3,7 prosent. Dow Jones har gått fra 10.365 til 16.384 poeng.

- Så spørsmålet mitt er: Vi ønsker altså å gå tilbake til de gamle tallene?

George Pataki forsøkte å argumentere imot.

- Den gjennomsnittlige amerikaneren tror at USAs beste dager ligger bak oss. De fleste amerikanerne tror ikke at barna deres vil få det like bra som de har hatt det.

- Hva er viktigst: Hva folk tror eller fakta? spør Maher.

- Fakta, innrømmer Pataki.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.