*Nettavisen* Økonomi.

Skal du kjøpe 3D-TV?

Her er det du trenger å vite.

29.04.10 17:55

[Teknofil.no]: Mange av oss har vært på kino den siste tiden og latt oss fascinere av James Camerons nyeste film Avatar.

Nå kan du endelig få den samme opplevelsen i stua.

Har sluppet nye 3d-modeller
Flere av produsentene av flatskjermer har allerede sluppet nye 3d-modeller på det norske markedet.

Ved hjelp av briller og en Blu-ray-spiller med 3D-støtte, ligger alt til rette for en tilsvarende opplevelse som du fikk på kino – i din egen godstol.

Her er utstyret du trenger:

Flatskjerm

Det første du må kjøpe er ny flatskjerm. Modellen må være klargjort for 3D og har en HDMI 1.4-tilkobling. Det kommer en rekke flatskjermer med 3D-støtte i butikkene denne våren.. Panasonic kommer med en 50 tommer stor plasma modell , Sony lanserer sin nye LX 900-modell med 3D-støtte i juli, Philips lanserer sin 8000-serie i mai, mens 9000-serien er forventet å komme i juli/august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Philips)

LGs kommende modell har vi allerede fått sett litt på, og siste nytt er at den kommer på markedet i mai. Samsung kommer også med tre modeller som støtter tredimensjonale bilder, og etter sniktitten vår av 3D-TV-ene å bedømme, blir de nye modellene meget bra.

Blu-ray-spiller

Det andre du må kjøpe er en Blu-ray-spiller som kan spille av 3D-innhold. I skrivende stund er Samsungs modell BD-C6900 tilgjengelig hos flere nettbutikker. DMP-BDT300 fra Panasonic er også forventet i butikkene i løpet av april måned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nye 3D-spillere har nettopp kommet i butikkene. Foto: (Samsung)

Har du en Playstation 3 kan du bruke denne som 3D-avspiller når den nye flatskjermen er i hus. Dog kan ikke du ikke få den høyeste oppløsningen grunnet at spilleren ikke har HDMI 1.4, men du får allikevel 1080i-oppløsning.

HDMI-kabel

Når du går til anskaffelse av ny flatskjerm og Blu-ray-spiller med 3D-støtte er det viktig at du husker på å kjøpe med riktig type kabel.

Klikk på bildet for å forstørre.

HDMI-kabelen din må være av den nye versjon 1.4.

Om du har en HDMI-kabel fra før er sjansen veldig liten for at den for gir deg 3D i Full HD. Den nye standarden er HDMI 1.4 . Forskjellen fra forrige versjon, 1.3, er at denne kan overføre mer informasjon.

3D-briller

Ja, du kommer ennå ikke unna 3D-briller når du skal se på 3D-sendinger. Her finnes det to varianter.

Brillene som har blitt brukt på kino er passive. Brillene har to ulike polariserte glass slik at lyset blir brutt forskjellig på venstre og høyre øye (det ene vannrett og det andre loddrett). På denne måte blir bildet på venstre side skilt ut til det venstre øyet, og det høyre bildet til høyre øye. Dette skaper en 3D-effekt, men den er ikke veldig god og kvaliteten avhenger av hvor du sitter i salen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til flatskjermen i stua brukes aktive briller, som er en bedre og mer moderne løsning. Disse brillene filtrerer ut de to ulike bildene som vises på skjermen aktivt via en infrarød overføring mellom brillene og skjermen. Prismessig er disse brillene vesentlig dyrere enn kinobrillene vi benyttet under Avatar, noe som er mye av grunnen til at vi ikke får se mange aktive briller i kinosalen. Siden du må kjøpe en brille per person som skal se på, kan det bli dyrt å samle venneflokken til filmkveld i 3D.

Nå har du alt du trenger av utstyr for å se 3D. Det eneste du må få tak i da, er et spill eller en film som er laget i 3D.

Hva kommer i 3D?

Med flatskjermer som støtter tredimensjonale bilder på vei inn i markedet i løpet av de neste månedene, vil også mer innhold komme. Først og fremst tror vi at det blir spillindustrien som kommer til å satse tyngst på teknologien, samtidig som også Blu-ray-spillere kommer på høstparten med 3D-støtte. De første amerikanske filmene som vil bli utgitt i 3D på Blu-ray vil være filmer som Beowulf, Ice Age og Avatar ifølge Forskning.no. Også Playstation 3 vil bli kompatibel med 3D.

Men også TV-distributørene vil komme med 3D. I det kommende fotball-VM fra Sør Afrika vil den amerikanske sportskanalen ESPN sende 85 direktesendte kamper i 3D.

Til Forskning.no uttaler informasjonsdirektør i Canal Digital Jørgen Thaule at selskapet er interessert i å videreformidle 3D-kanaler så fort som mulig, men at det foreløpig ikke noen bestemt dato for når.

Mange klarer ikke å se 3D - les hvorfor på Teknofil.no

(Kilder: www.forskning.no, www.wikipedia.org)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.