*Nettavisen* Økonomi.

Skandiabanken på omdømmetoppen

Shopping forbruk konsum skandiabanken Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Skandiabanken har best omdømme blant Norges 50 mest synlige virksomheter.

Skandiabanken topper listen over Norges 50 mest synlige bedrifter, og får en RepTrak Pulse-score på 81,9 poeng av 100 mulige. I tillegg er folk bedt om å vurdere bedriftene på syv omdømmedimensjoner. Skandiabanken får høyest score på "Produkter og tjenester" og "Etikk".

- Skandiabankens posisjon i Norge er helt unik. Nordmenn oppfatter dem som fremragende, til tross for at andre banker kanskje i realiteten er bedre på flere områder. De har i tillegg vært skånet for mye av kritikken rundt etikk og lederlønninger. Skandiabankens gode omdømme gir dem en stor konkurransefordel, skriver Nils M. Apeland, leder for analysegruppen i Apeland Informasjon, som representerer Reputation Institute i Norge.

Bedring for finansbransjen
Åtte aktører innen bank, finans og forsikring er med i studien. Disse aktørene har styrket sitt omdømme med 4,4 poeng i snitt siden 2009.

- Finansbransjen tapte mye tillit i fjor, men har skjerpet seg og tatt kritikken fra publikum og politikere på alvor, skriver Nils M. Apeland i en melding

Terra øker 10 poeng i omdømmescore, mens DnB Nor går fram hele 7,9 poeng. Også Nordea, Sparebank 1, Storebrand og If går fram.

Hvis et selskap øker med fem poeng i RepTrak Puls-score, stiger antallet som vil anbefale virksomheten med 6,3 prosent, viser årets analyse.

- I et konkurranseutsatt marked kan dette gi en betydelig vekst på topplinjen. Det lønner seg kort og godt å være godt likt, skriver Apeland. Studier fra Reputation Institute viser at virksomheter med et godt omdømme har høyere markedsverdi og får mer tillit fra omgivelsene.

Viktigst å være ekte
Publikum er også bedt om å vurdere hvordan de 50 virksomhetene i studien fremstår gjennom sin kommunikasjon. En analyse gjort av Peggy Simcic Brønn ved BI, viser at det å være ekte og åpen er viktigst for å bygge omdømme i Norge, heterd det i meldingen.

- Budskapet til norske bedrifter er at de må kommunisere på en måte som er troverdig og genuin, og være tilgjengelige og mottakelige. En bedrift som oppfattes som ekte, har lykkes med å lukke gapene mellom det bedriften er og sier den er, og slik publikum oppfatter den, skrriver Brønn.

RepTrak er et forskningsbasert analyseverktøy som brukes over hele verden. I RepTrak Norge ga et representativt utvalg på 10 800 nordmenn i januar og februar 20 731 vurderinger av Norges 50 mest synlige bedrifter. Disse ble nominert gjennom en undersøkelse i september 2009. Det er syvende gang undersøkelsen gjennomføres i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.