*Nettavisen* Økonomi.

Skivebom fra Giske

Skal staten kontrollere nettet, har vi ingen ting å kritisere Kina for.

(NA24-KOMMENTAR): Kultur- og kirkeminister Trond Giske har via Verdens Gang luftet sine tanker om hvordan internett skal begrenses. Han ser for seg en statlig kontroll av internett i Norge og opprettelsen av et medieombud. Giske bør antagelig gå på litt færre premièrer og tenke litt mer igjennom hva jobben hans innebærer.

«Giske bør antagelig gå på litt færre premièrer og tenke litt mer igjennom hva jobben hans innebærer.»

Bakgrunnen er forståelig nok. VG har de siste ukene avslørt opptil flere tilfeller av norske jenter som har kommet i skade for å kle seg nakne og deretter blitt lagt ut på diverse nettsteder til allmenn beskuelse. Særlig dreier det seg om nettstedet Nakenprat, har VG latt oss fortelle. Og bildene blir liggende ute til evig tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NA24)

Populistisk
Dette har fått populisten i politikeren Trond Giske til å skyte fra hofta og foreslå opprettelsen av et medieombud i Norge. Første trinn er å nedsette en ekspertgruppe som skal vurdere tingenes tilstand, som det gjerne heter. Giske tror på ideen om et ombud. Han tar fullstendig feil.

- En statlig kontroll av mediene er stikk i strid med alt vi lærer. Er det noen som skal styre mediene, er det i hvert fall ikke staten, sier presseforbundets generalsekretær, Per Edgar Kokkvold.

Og kollegaen i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, følger opp:

- Slik situasjonen er i demokratiske land i dag, kontrolleres ytringer av domstolene, og slik må det fortsette å være, sier Øy.

«En offentlig sensur av internett vil være i strid med alminnelig rettsoppfatning – og dessuten minne om regimer vi har lite til overs for.»

De to kloke og tilårskomne herrene har helt rett. En offentlig sensur av internett vil være i strid med alminnelig rettsoppfatning – og dessuten minne om regimer vi har lite til overs for. Tankeløshet og smakløshet er ingen ny trend innenfor mediene, enten de forvaltes av redaktører eller lever sitt eget liv, men du kan ikke sette et offentlig oppnevnt ombud til å passe kjørereglene. For da går det politikk i det offentlige rom som handler om ytringer, og da bærer det for alvor galt av sted.


Pressens selvjustis har nok sine formtopper av og til og er innimellom dårlig trent. Når det gjelder presseetikken, er ikke Pressens Faglige Utvalg alltid like effektivt til stede, men forumet er et godt sted å sende brev til for folk som er utsatt for overgrep fra mediene.

Ikke medier
Nakenprat og dets slektninger har ikke noe med medier å gjøre. Foran de olympiske leker i Kina var det veldig viktig og velberettiget å kritisere de kinesiske myndighetene for deres sensur av internett og brudd på menneskerettighetene. Skal Norge gjøre det samme, har vi ytterst lite å kritisere kineserne for. Det er helt sikkert dumt å skusle bort kroppen sin ved å ligge naken på diverse nettsteder. Men for noen av dem som gjør det, er det vel en effektiv lærepenge.

Og ellers ville det vel være en bedre idé å opprette et ombud som skal passe på ombudene.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag