NA24.no

Slår ring om NRK-lisens

Knut Arild Hareide får ikke støtte for å fjerne NRK-lisensen.

I Dagbladet tirsdag foreslår tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide at NRK-lisensen burde avskaffes og at kringkasteren heller bør få finansiering over statsbudsjettet.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Ny løsning
Forslaget kommer på bakgrunn av at NRK1 for andre uken på rad har vært mindre enn TV 2. Det har medført at Hareide mener at NRK kanskje bør finansieres over statsbudsjettet fremfor lisensavgiften.

- Dersom oppslutningen til NRK faller så er det vanskeligere å selge inn en lisensavgift, så jeg har gått inn for at NRK heller finansieres over statsbudsjettet. Fordi det å kreve inn lisensen koster millioner av kroner, sier Hareide til NA24 Propaganda.

Det er ikke første gang at Hareide foreslår å fjerne lisensavgiften.

Les også: Vil fjerne TV-lisensen

KrF-politikeren som jobber som organisasjonsdirektør for Schibsted viser til at det koster millioner av kroner å kreve inn lisensen, men det viser seg at innkrevingen av lisensen faktisk gir NRK merinntekter. Noe som tidligere i år fikk politikerne til å reagere.

Les også: Kan ta NRK-gebyr til Stortinget

Alle blir med
Problemet er bare at, finansieres lisensen over statsbudsjettet vil alle finansiere NRK, også de uten fjernsyn.

- Jeg tror ikke det blir mer stabil tilgang av penger selv om man overfører til finansieringen til statsbudsjettet. Jeg synes det er en god løsning med lisensfinansiert tv. Folk må få føle at de er med å bidrar. At man tar det over statsbudsjettet betyr ikke at folk ikke bidrar av den grunn, da går det over skatten – og da må alle være med betale, også de uten tv, sier første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul fra Arbeiderpartiet.

Venstre har ved flere anledninger i inneværende periode foreslått å avskaffe dagens lisensordning, men forslaget til Hareide er ikke de ikke sikre på om er en god løsning.

Betal-tv
- Vi ser ikke nødvendig til overføring over statsbudsjettet, men heller funnet en annen måte å kreve inn dette på. Jeg utfordrer NRK til å tenke ut nye måter å kreve det inn på, sier Venstres Trine Skei Grande.

Selv ikke Frps mediepolitiske talsmann mener ideen til Hareide er spesielt attraktiv, trass i at partiet er sterke lisensmotstandere.

- Vi har ikke diskutert dette i partiet, men jeg er ikke umiddelbart tilhenger av det. Delvis fordi vil folk bli enda mindre påpasselig med å holde NRK i ørene. Jeg mener vi burde kutte ut hele systemet. Eventuelt kanskje redusere finansieringen til en kanal og gjøre resten til betale-tv, slår Ulf Erik Knudsen fast.

Har du medietips - ta kontakt med NA24 Propaganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere