NA24.no

Slår tilbake mot hetsen

BESKYLDES FOR LØGN: Mangeårig utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV 2 får kjeft på sosiale medier når han dekker konflikten på Gazastripen. - Jeg tror jeg er en mye større israelvenn enn de som hevder å være det, og ikke klarer å forstå at Israel også har ansvar for de drapene som blir begått når bombene deres slippes, sier Græsvik.
BESKYLDES FOR LØGN: Mangeårig utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV 2 får kjeft på sosiale medier når han dekker konflikten på Gazastripen. - Jeg tror jeg er en mye større israelvenn enn de som hevder å være det, og ikke klarer å forstå at Israel også har ansvar for de drapene som blir begått når bombene deres slippes, sier Græsvik. Foto: Tv2
Sist oppdatert:
TV 2-reporter Fredrik Græsvik er lei av å bli beskyldt for løgn. Nå slår han tilbake på Facebook.

Protestgruppen mot NRK-korrespondenten Sidsel Wold har vakt stort engasjement. Mange har uttrykt sin støtte til korrespondenten.

Også Fredrik Græsvik, mangeårig utenriksreporter i TV 2, opplever å få hatmail og løgnanklager rettet mot seg. Han mener flere har misforstått Facebook-konseptet, og har derfor lagt ut en liten introduksjon.

Les også: - Jeg er lei av å lese at jeg bør brennes på et bål

«Hvis du spammer siden min med spilltøv og hatmail, eller bruker mye energi på å skjelle meg ut, er det stor sjanse for at du blir blokkert. Enten hatet er mot meg eller andre», advarer utenriksreporteren.

Fredrik Græsvik la ut denne meldingen.

Han skriver videre at dette ikke er dramatisk, og at det ikke bryter god presseskikk eller prinsipper for ytringsfrihet.

- Det blir som om du banker på døra mi hjemme. Det er ikke gitt at jeg slipper deg inn i stua mi for å høre hvor håpløs jeg er, fortsetter han. 

- Noen reagerer voldsomt
Grunnen til at han la ut meldingen er at han er lei av at folk skriver meldinger på Facebook-profilen hans, hvor de beskylder ham for å spre løgn.

- Det er kommet mye hets, og når jeg sletter disse er det noen som reagerer voldsomt og mener det er et brudd på ytringsfriheten. Da må jeg forklare konseptet med Facebook, og at de ikke kan skrive alt de vil på min vegg, sier Fredrik Græsvik til Nettavisen, på telefon fra Tel Aviv.

Han legger til at en del mennesker har fått det for seg at norske journalister ikke dekker den israelske siden av Midtøsten-konflikten.

- Noen skriver at jeg lyver, og noen kommer med påstander om ting jeg ikke har sagt. Jeg har svart at hvis de kan ta meg i en løgn eller i å ha rapportert noe som er feil, skal jeg være den første til å beklage det. Men da kommer det ikke noe svar tilbake, sier Græsvik. 

Saken fortsetter under bildet.

NETTHAT: Også NRKs korrespondent Sidsel Wold har fått mye hat rettet mot seg for sin dekning av den pågående konflikten mellom Israel og Palestina. På sin egen Facebook-side (innfelt) gjør hun det klart hva hun mener om dem som tråkker over grensen for det anstendige.


Kun i denne konflikten
TV 2-journalisten opplever kun å få hetsmeldinger når han rapporterer om Midtøsten-konflikten mellom Israel og palestinerne. Han forklarer at dette er et problem for journalistene som dekker konflikten.

- Denne hetsen kommer ikke når jeg dekker Irak. Det er såkalte israelvenner som kommer med disse påstandene. Jeg tror jeg er en mye større israelvenn enn de som hevder å være det, og ikke klarer å forstå at Israel også har ansvar for de drapene som blir begått når bombene deres slippes, sier Græsvik.

- Mer hets nå enn før
Nyhetsleder i NRK, Per Arne Kalbakk sier torsdag til NTB at de opplever mye mer hets mot journalister som dekker konfliktområder i dag enn tidligere.

– Årsaken er først og fremst at folk har lettere tilgang til kanaler der de kan ytre seg, mener nyhetsleder Per Arne Kalbakk.

Kalbakk sier at det er mange flere som ytrer seg om dekningen enn tidligere og at de må bruke mye mer tid og ressurser på å svare og på å forklare NRKs dekning. Han legger til at de organiserte, etablerte støttegruppene som regel er konstruktive i tonen selv om de er uenige med NRK. Det tar de bare som konstruktive tilbakemeldinger. Han forklarer at enkeltpersoner har en langt grovere tone som er en belastning, spesielt for dem som er ute i felt.

– Selv om man er profesjonell er det ikke hyggelig med sjikanøse kommentarer. Mange tillater seg hinsidiges kommentarer med null folkeskikk, sier Kalbakk.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere