NA24.no

Slik skal Island bygge landet

Folk demonstrerer utenfor det islandske parlamentet, Althingi.
Folk demonstrerer utenfor det islandske parlamentet, Althingi. Foto: AFP PHOTO/ Halldor Kolbeins
Sist oppdatert:
Tar i bruk sosiale medier og inviterer til kaffe i presidentens private stue.

Islands president snakket ivrig om bruk av sosiale medier under en konferanse om landets bruk av sosiale medier og teknologi for å gjenoppbygge nasjonen.

Ólafur Ragnar Grímsson har drevet landet i 16 år og annonserte forrige uke at han vil bli med i valgkampen for gjenvalg. Nå inviterer han fremmede inn i sitt eget hjem.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Se presidenten invitere på pannekaker her

Krise i 2008
Landet er inne i en renessanse siden den økonomiske krisen i 2008. Island valgte å ikke kjøpe ut bedrifter som var delvis ansvarlig for landets krise, og har siden skapt en ny grunnlov for å gå videre.

En 2011 kampanje som de kalte «Inspired by Iceland» oppfordret innbyggerne til å dra på turer over hele landet. Selv presidenten deltok, og inviterer turister inn i hans hjem for pannekaker med pisket krem og rabarbra syltetøy.

Internett viktig for Island
Samlet har internett spilt en stor rolle i dagens moderne Island. Regjeringen har nylig bedt innbyggerne om å komme med kommentarer og gi tilbakemeldinger om hva de syntes om landets nye forslag på grunnlov. Og selv om presidenten faktisk sa han ikke ville kjøre for gjenvalg tidligere i år, ombestemte han seg etter at islendinger samlet tusenvis av underskrifter på nettet som en del av et forsøk på å holde ham på kontoret.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Se Grímsson snakke til det Islandske folk her

Inspired by Iceland President's Address from Inspired By Iceland on Vimeo.

- Sosial krise for landet
- I kjølvannet av finanskrisen, skjønte vi at dette ikke bare var en økonomisk eller en finansiell krise, det var også en sosial, politisk og rettslig krise. Hvis vi skulle tillate nasjonen til å gjenvinne sin styrke og posisjon, ville det ikke være tilstrekkelig til å håndtere det på tradisjonelle økonomiske og finansielle måter. Vi trengte en annen demokratisk tilnærming, Grímsson til avisen.

Landet har omfavnet internett for å øke turismen, og det synes å hjelpe. Hauksson i Nordiac eMarketing sier at Island har opplevd en nesten 20 prosent økning i turismen i 2011. Kampanjene har sikkert hjulpet, men offentlig bevissthet også økt når verden har lært av Islands økonomiske krise og landets nylige vulkan utbrudd. I tillegg har flyselskapene som EasyJet uttrykt interesse for å fly til Island.

Ved å logge inn på InspiredbyIceland.com, kan turistene registrere seg for gratis turer, møte lokale innbyggere og selvfølgelig, selv besøke presidentens hus.

Dette er i følge avisen vært vellykket og har fremmet Island uten store kostnader.

FØLG NA24 PROPAGANDA PÅ FACEBOOK HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere