NA24.no

Smittende virusserie

Dexter i «Etter katastrofen» er et tydelig bevis på at mennesker raskt tyr til rå brutalitet og egoisme i harde tider.
Dexter i «Etter katastrofen» er et tydelig bevis på at mennesker raskt tyr til rå brutalitet og egoisme i harde tider. (NRK)
Sist oppdatert:
ANMELDELSE: Hva gjør du om du er eneste overlevende etter en influensaepidemi?

Etter Katastrofen (Survivors) – Storbritannia 2008. Sjanger: Sci-Fi. Med: Julie Graham, Max Beesley og Zoe Tapper . Premiere: NRK1, fredag 8. januar, klokken 21.30

(SIDE2): Mens frykten for svineinfluensaen var som verst, skulle NRK slippe en mørk TV-serie om et influensavirus som utsletter så å si hele verdens befolkning. Men serien, som var på TV-kanalens sendeskjema i fjor, ble utsatt til januar i år.

«Etter katastrofen» er en britisk science fictionsserie i seks deler.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

TV-serien er en gjenskapelse av Terry Nations roman Survivors fra 1976. Forfatteren og filmmanuskriptforfatteren var også kjent for Doctor Who. Handlingen finner sted mellom England og Wales hvor kun en liten gruppe mennesker overlever en tilfeldig influensapest. De få overlevende er enten immune mot viruset, eller klarer å kjempe seg gjennom sykdommen.

Samfunnet bryter sammen
Myndighetene fokuserer på at viruset ikke er noen krise, og reagerer for sent for isolasjon. I løpet av kort tid dør 90 prosent av befolkningen. Strømmen går, telefonlinjene svikter, og det er ingen mulighet for å få verken vann eller legehjelp. Og dette skjer i løpet av et døgn. Selv om det er spennende og man blir fenget av å se hvordan et samfunn kan bryte sammen, så blir det litt for mye panikk av det gode når alt skjer på usannsynlige 90 minutter – i TV-sammenheng vel å merke.

Handlingen spiller seg hovedsakelig gjennom øynene til familiemoren Abby Grant og den unge legen Jenny Richards. Førstnevnte skal ha for sitt gode skuespill, man får litt vondt i halsen og det fryser nedover ryggen når men ser henne svette seg fortvilet gjennom viruset.

Har mistet sønnen
Når utryddelsen er et faktum er de to kvinnene, på hver sin kant, blant de få som har overlevd sykdommen. Abby begynner en desperat jakt på å finne sønnen som har vært bortreist på klatreleir.

Det er dette som gjør serien spennende. At de to kvinnene møter ulike og fremmede mennesker, som finner hverandre og et fellesskap gjennom at de har vært så heldige, eller uheldige, å være blant de få gjenlevende.

Sammen prøver de å finne overlevende, i en verden som plutselig er et fristed for alle – ikke noe politi og ikke noen plikter.

Hekta
I de første minuttene føles «Etter katastrofen» som nok en katastrofeserie om at verden går under, og man tenker at det hele blir tåpelig når alt faller katastrofalt sammen i løpet av kort tid. Samtidig er det spennende fordi man har den lille tvilen inni seg, og lurer – er det dette som skjer om en epidemi eller pandemi kommer over oss? Og hvordan bygger man opp et liv fra bunn av igjen? Og ikke minst, så må man vite om Abby finner igjen sønnen sin!

Man blir hekta, og når det kun er seks episoder så er det absolutt overkommelig å se nok en versjon av hva som skjer når verdens befolkning går under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere