*Nettavisen* Økonomi.

Sony slår Microsoft med to måneder

Foto: (SCE)

Playstation Move kommer 15. september, og slår dermed Kinect til Xbox 360 med nesten to måneder.

17.06.10 12:20

Konkurransen mellom Microsoft, Sony og Nintendo på spillfronten omtales populært som «konsollkrigen». Tonen mellom de tre store er kilde til mye underholdning for oss som følger industrien.

Da Sony lanserte PS3, demonstrerte selskapet kraften i maskinvaren ved hjelp av hundrevis av virtuelle badeender som fløt i et badekar. Den gang jobbet Peter Moore fremdeles i Microsoft. På pressekonferansen på E3 kommenterte Moore at «noen gutter driver med ender, andre gutter driver med...» mens han sakte avduket en tatovering med «GTA IV» på overarmen.

HTML EMBED

Krigen foregår fremdeles for fullt, og akkurat nå er det 3D og «bevegelig» teknologi med Xbox 360 Kinect og Playstation Move som utgjør frontene. Nintendo har avduket sin håndholdte 3D-konsoll som ikke krever egne briller, og sier på sin pressekonferanse i Los Angeles at «3D er bra, men det er bare... Det er bare disse... Brillene», og hinter til Playstations ekstrautstyr.

Sony på sin side er klare med Playstation Move, en direkte utfordrer til Microsoft og deres kontrollerløse Kinect. Playstations reklamefigur Kevin Butler mobber Microsofts løsning i en reklamefilm.

- Move har også noe vi i fremtiden kaller knapper, som viser seg å være ganske viktig til den håndfullen av millioner av spillere som liker skytespill, plattformspill... vel, alt som ikke involverer å ta i mot en stor rød ball, sier Butler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og Sony, som var sist ut med å annonsere at de også kastet seg på Wii-bølgen med bevegelsesfølsomme kontrollere, slår Microsofts Kinect-lansering med to måneder. Playstation Move lanseres i Europa 15. september, mens Kinect så langt bare har en lanseringsdato i USA: 4. november.

Det ryktes for øvrig at Kinect blir ganske kostbart tilleggsutstyr. Både den norske, svenske og danske nettbutikken til spillkjeden Game opererer med priser for Kinect på godt over 1000 kroner.

Vi vet imidlertid at Move blir dyrt. Sony har annonsert at de to sammenhørende kontrollerne som Move består av koster til sammen 70 euro. 40 euro for hovedkontrolleren og 30 euro for tilleggskontrolleren. Det blir nesten 600 kroner, men vi regner med at prisen i norske butikker blir enda høyere. Kameraet Playstation Eye kommer i tillegg, dersom du ikke har et slikt fra før.

Begge kontrollerne, kameraet og en demodisk med «Move»-spill vil dessuten bli solgt samlet for 60 euro.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Microsoft)

Stikkordet er presisjon

Presisjon, presisjon, presisjon. Sonys markedsdirektør Peter Dille gjentok ordet tolv ganger under avdukingen av Playstation Move i mars. Og skal vi tro Sony, vil Move være mer presis enn sine konkurrenter. Hemmeligeheten er den lysende kulen på toppen av hovedkontrolleren.

Utgangsfargen er hvit, men kulen endrer farge i forhold til fargene i rommet bak spilleren for at Playstation Eye-kameraet ikke skal bli forvirret. Denne kontrolleren er 20 centimeter høy, rundt 5 centimeter bred og veier 145 gram.

Hovedkontrolleren har gyroskop og akselerometer som registrerer beveglse langs tre akser samt en sensor for jordmagnetisme. Den støtter dirring, har en analog avtrekker og handleknapper inkludert playstationknappene.

2984

Tilleggskontrolleren har ingen bevegelsesfølsom teknologi, men har en analog styrepinne, et styrekryss og playstationknappene kryss og runding. Tilleggskontrolleren er cirka 14 centimeter lang, rundt 4 centimeter bred og veier 95 gram.

I likhet med Sixaxis- og Dualshock 3-kontrollerne har Move-kontrollerne innebygde lithium-ion-batterier som kan lades opp med den samme USB-kabelen som «de gamle» kontrollerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blåkopi av Nintendo Wii?

Som du kan se av bildene og spesifikasjonene likner Playstation Move veldig på kontrollerne til Nintendos Wii. Og det er ikke tvil om at Sony har latt seg inspirere tungt av suksessen til sin japanske konkurrent.

Men ifølge bloggen Kotaku, som har prøvd kontrollerne, er det forskjeller også.

Først og fremst hevder bloggeren at Sony har bygget smartere kontrollere som ikke lar seg forvirre av at du peker utenfor TV-skjermen. Det sørger blant annet den lysende ballen på toppen av kontrolleren for.

Playstation Move kan også registrere bevegelse langs z-aksen, altså mot og fra skjermen. Dette sliter Wii med uten MotionPlus-tillegget.

Vi kan også set at Playstation Move har færre knapper enn Wii-kontrollerne, de er ikke forbundet med en ledning og kontrollerne er oppladbare.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant spillene som vil støtte «Move», og være tilgjengelige til lansering 15 september, finner «Sorcery», «Singstar Dance», «Socom 4», «Heavy Rain: Move Edition», «Eyepet» «Sports Champions» og «Tiger Woods PGA Tour 11».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.