*Nettavisen* Økonomi.

Spansk statsgjeld fortsetter å øke

En spanjol studerer varer på utstilling i en butikk i byen Sevilla. Den spanske statsgjelden fortsetter å øke, viste tall fra sentralbanken i Madrid torsdag. Men samtidig meldes det om at spanske bedrifter eksporterer stadig mer, og underskuddet på handelsbalansen er redusert med nesten en femdel.

En spanjol studerer varer på utstilling i en butikk i byen Sevilla. Den spanske statsgjelden fortsetter å øke, viste tall fra sentralbanken i Madrid torsdag. Men samtidig meldes det om at spanske bedrifter eksporterer stadig mer, og underskuddet på handelsbalansen er redusert med nesten en femdel. Foto: Marcelo Del Pozo (Reuters/NTB scanpix)

Spanias statsgjeld fortsetter å øke, til tross for de harde økonomiske innstrammingstiltakene regjeringen i Madrid har satt i verk.

14.03.14 14:38

Gjelden kom i fjor opp i 960 milliarder euro eller nesten 8.000 milliarder kroner.

Dette tilsvarer hele 94 prosent av landets brutto nasjonalprodukt BNP, altså den samlede verdien av de varene og tjenestene landet produserte. I 2012 var gjelden på 86,0 prosent av BNP, går det fram av tall som sentralbanken i Madrid offentliggjorde fredag.

Og problemene er langt fra over, for i 2014 ventes gjelden å øke til 99 prosent av det brutto nasjonalproduktet. I 2007 lå statsgjelden på 36,3 prosent av BNP, men i kriseårene etter dette har den økt jevnt og trutt.

Men det økonomiske bildet er ikke helsvart. Bedriftene i Spania eksporterer stadig mer, og underskuddet på landets handelsbalanse ble redusert med nesten en femdel – 19,5 prosent – fra januar i fjor til januar i år, viser statistikken fra Banco de España.

Statsminister Mariano Rajoy og hans konservative regjering setter sin lit til at eksporten skal bli hoveddrivkraften i en ny økonomisk oppgang. Håpet er at Spania endelig har lagt bak seg de katastrofale økonomiske følgene av en «boble» i boligmarkedet som sprakk i 2008. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.