OSLO (Nettavisen): Redaktør Harald Stanghelle i Aftenpostens går torsdag i rette med investor og PFU-medlem Øystein Stray Spetalen etter at han omtaler Aftenpostens Panama Papers-journalistikk som «faenskap» og metodene for «terrorbalanse».

Ordene falt under juni-møtet i Pressens faglige utvalg (PFU) der Aftenposten ble felt for to publiseringer i Panama Papers-serien.

Stiller spørsmål ved Spetalens dømmekraft

Under overskriften «Investorkongens primalskrik» på Mediedebatt.no stiller Stanghelle spørsmål ved Spetalens dømmekraft etter at hans bruk av sterke ord da Aftenposten-saken ble behandlet i PFU.

Stanghelle har nå fått svar på tiltale fra Spetalen. I et innlegg samme sted og på Nettavisens gjesteblogg hevder Spetalen at Stanghelle nå forsøker å flytte fokus etter PFU-kjennelsen.

Spetalen: Stanghelles primalskrik om hjelp

- Alle med interesse for medienes metoder burde lese seg opp i saken i Mortensen-saken, skriver Spetalen.

Hadde ikke dokumentasjon

Det var i sin omtale av banksjef Jarle Mortensen og DNB at et enstemmig PFU-utvalg utvidet sekretariatets innstilling fra ett til fire brudd på Vær varsom-plakaten. Aftenposten har blant annet måttet erkjenne at de ikke hadde dokumentasjon på at klageren var kontaktperson for Mossack Fonseca i DNB Luxembourg. Klageren fikk medhold i at han var identifisert og kritisert i en klandreverdig kontekst.

Spetalen forsvarer sin ordbruk i PFU-utvalgets møte og kaller PFU-dommen en «knusende kjennelse» som «er med på å undergrave tilliten til norske medier».

- Uetterrettelig journalistikk

«Panama Papers var en viktig sak. Aftenpostens dekning av DnB og Mortensen har dessverre medført at fokuset i «Panama-Papers» også har blitt rettet mot uetterrettelig journalistikk der «målet helliggjør middelet». Den som skal avsløre jukset, jukser selv. Det å bli tatt i grovt juks på åpen scene er tungt for Harald Stanghelle», skriver Spetalen i sitt svar til Aftenposten-redaktøren.