*Nettavisen* Økonomi.

Starter ny gratis nettavis

Foto: Kurerer (Kurerer)

- Med Kureren.no er vi nå tre allmenne nettaviser uten tilknytning til noen papiravis.

Onsdag lanseres en ny nettavis, Kureren, som ifølge gründeren selv går mot den norske mediestrømmen.

Avisen vil nemlig ikke inneholde sport eller underholdningsnyheter, men det skal satses tungt på utenriks-, politikk- og økonominyheter og -analyser. Ifølge gründerne kommer satsingen delvis som svar på at de fleste andre norske nettaviser er i ferd med å sette opp betalingsmurer. Noe Kureren.no ikke vil gjøre.

- Med Kureren.no er vi nå tre allmenne nettaviser uten tilknytning til noen papiravis på nett, sier Kureren-redaktør Rainer Chr. Hennig, til Nettavisen NA24.

Han sikter her til Nettavisen og ABC Nyheter, som så dagens lys i henholdsvis 1996 og 2007.

- Med de store forskjellene oss tre imellom, begynner det uavhengige digitale tilbudet i Norge å kompletteres, sier Hennig, som benytter anledningen til å takke nybrottsarbeidet Nettavisen har gjort for utelukkende digitale medier i Norge.

- Vi kan lære mye av de tidlige feilene deres, blant annet om ikke å vokse for raskt. Men vi kan lære enda mer av det dere har fått til, nemlig en lønnsom nettavis uten noen form for offentlig støtte, sier Hennig, som allikevel mener at også rene nettaviser trenger pressestøtte, til å drive mer gravejournalistikk.

- En av kjepphestene til Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum er å kritisere hvordan den norske pressestøtten slår ut urettferdig og nærmest «doper» konkurrentene med en papiravis i ryggen. I denne debatten har Stavrum fått en ny forbundsfelle i dag, lover Kureren-redaktøren.

- Tiden er kommet for de rene nettavisene
Hennig mener videre at Medie-Norge står overfor store omveltninger, nå som papiravisene er i krise og deres nettavleggere en etter en setter opp betalingsmurer for godt journalistisk innhold.

- Jeg tror tiden er kommet for de rene nettavisene, som ikke må drasse på arven etter papiravisene og deres inntjeningsmodeller. Nå gjelder det å posisjonere seg, og da er Nettavisen, som har gått med overskudd siden 2011, i en lykkelig situasjon. Vi starter opp fra null i dag, men håper å komme dit Nettavisen er i dag innen noen år, sier Hennig.

Redaktøren mener videre at dagens tre rene nettaviser komplettere hverandre godt innholdsmessig.

- Med hovedfokus på utenriks, politikk, økonomi, viten og analyser går Kureren.no inn på den type journalistikk som de andre mediene holder på å legge bak betalingsmurene sine. Derfor tror jeg at også Kureren har en suksessoppskrift blant de rene nettmediene, sier Hennig.

- Kjendiser, flått og såkalte glamourmodeller
I en pressemelding fra den nybakte nettavisen kommer det tydelig fram at publikasjonen ønsker å fylle sidene sine med såkalt seriøst materiale.

- Nå har vi i årevis hørt nordmenn klage over at det er for mye stoff om kjendiser, flått og såkalte glamourmodeller i norske nettmedier, mens det mer seriøse stoffet enten holdes i papiravisene eller kommer bak betalingsmuren i nettavisenes plusstjenester, sier Kurerens redaktør, Rainer Chr. Hennig, i pressemeldingen.

- Samtidig er det stor konkurranse mellom gjennomseriøse nettaviser i alle land på kontinentet, fra Spania til Tyskland, men også i små land som Luxemburg og Litauen. Og da konkluderte vi med at dette også må fungere i Norge, oppsummerer Kureren-redaktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.