NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83

«Steike, faen, hestkuk!»

«Nå har de søringen lurt oss igjen!». Hva skjer når internett kommer til Nord-Norge?

(SKRÅBLIKK - NA24): Terra Securities er slått konkurs. Det kom vel ikke som noen stor overraskelse, men det er nå en gang godt å få klarlagt skyldspørsmålet i denne saken. Og til alle dere som har hentydet at de nordnorske kommunene har seg selv å takke for å spille lotto med felleskassa; skam dere!

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Det er alltid lett å være etterpåklok, men det står faktisk på Terra-Gruppens egen hjemmeside at de skal «utvikle og tilby problemfrie og lønnsomme finansløsninger.» Jeg gjentar; problemfrie og lønnsomme ...

Hvem vil vel ikke investere i slike løsninger? Noen vil kanskje hevde at man bør skaffe seg detaljerte bakgrunnsopplysninger før man involverer seg i et prosjekt, og at slik informasjon ofte bare er et googlesøk unna. Sant nok, og når Internett kommer til Nord-Norge er jeg også overbevist om at kommunene blir blant de første til å benytte seg av denne teknologien.

Problemet med de fire kommunene er ikke at de ikke har gjort hjemmeleksen sin, men at de ikke kan engelsk. Det er mulig engelsk er den sentraliserte businessverdenens esperanto, men på visse breddegrader er det fremdeles et karslig håndtrykk, noen ramsalte obskøniteter og en rungende latter som må til for å forsegle en avtale. Det er stadig et stykke fra Rorbua til Børsen, uten at det bør bli brukt mot noen.

Da Terra måtte oversette prosjektbrosjyren til norsk, utelot de all informasjon om risiko. I den engelske introduksjonen heter det at «å investere i alternative investeringer er spekulativt, ikke passende for alle klienter, og ment for sofistikerte og erfarne investorer som er villige til å bære de høye økonomiske risikoene knytte til investeringen.» Puh! Jeg har problemer nok med å skjønne hva det betyr på norsk, og orker ikke engang tenke på hvordan en slik formulering måtte låte på et fremmedspråk.

Klart den måtte oversettes. Og hvem bedre til å gjøre det enn verdensvante søringer med Samsonitekoffert, flymile-bonuskort og egeninteresser i prosjektet? Sånne som vet hva som er viktig å få med. Og hva som eventuelt kan utelates. For øvrig er det vel bare et spørsmål om tid før engelsk blir pensum på grendeskolene, og da vil jo hele problemet være løst.

Jeg er sjokkert over den skadefrohet enkelte demonstrerer i denne saken. Når en gammel dame blir lurt til å kjøpe parabolantenne, er det ingen som mener hun har seg selv å takke fordi hun ikke har satt seg inn i forskjellen på satellitt-TV og digitalt bakkenett. Nå er riktignok ikke den gamle damen folkevalgt til å rå over et kommunalt økonomisk fellesskap, men det får være måte på flisespikkeri. Prinsippet er det samme. Den gamle damen ville bare se på «Med hjartet på rette staden,» de nordnorske kommunene ville bare få arvesølvet til å yngle.

Og hvis man ikke kan stole på en provisjonslønnet selger, ja hvem kan man stole på da?

Satiricon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere