NA24.no

Sterk blanding fra vinspaltist

Foto: Faksimile
Sist oppdatert:
Matbladet anbefaler kun viner fra Arcus. Vinspaltisten er ansatt i Arcus.

Selskapet Tellusworks gir ut bladet Nord - mat i Norden, som nylig kom med sitt første nummer. Magasinet har vært under planlegging i mer enn et år.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I spalten «Godt i glasset» er det Dan Lystad som lærer leserne om vin. Foruten en generell artikkel som lærer leserne om vin anbefales det også seks viner. Samtlige viner er fra Arcus og datterselskapet Vinordia.

Det bladet ikke opplyser om er at Lystad er ansatt i Arcus.

Redaktør Anya Seeberg Liaaen sier de har vært klar over hvor Lystad er ansatt.

- Kjempeflaut
- Det har vi vært klar over, jeg har jo fått mailer fra ham hvor avsenderadressen har vært Arcus. Det at alle vinene han anmelder er fra Arcus er imidlertid nytt for meg. Når du gjør meg oppmerksom på det nå, så er det kjempeflaut for meg. Dette har jeg ikke sjekket, og det kan man i ettertid si at jeg burde ha gjort. Det har vært veldig mye arbeid med å få ut første nummer og dette er en ting som jeg må innrømme at vi ikke har gjort, sier Liaaen til NA24 Propaganda.

Hun mener at de kan ha kuttet opplysningen om at Lystad er ansatt i Arcus av plasshensyn.

- Jeg hadde skrevet en lengre presentasjonstekst av Dan, men en god del av teksten ble kuttet av designfolket for å få en mer luftig side. Jeg har ikke den teksten foran meg nå, men jeg tror at jeg skrev at Lystad nå var engasjert av Arcus. Det er ikke noe vi har holdt hemmelig med vilje, og jeg er enig i at det burde ha stått, sier Liaaen.

- Burde ha opplyst
Også Lystads arbeidsgiver mener bindingen burde vært opplyst om.

- Lystad er ansatt hos oss, og han har også et eget selskap hvor han arbeider med vinreiser, kurs og lignende. Jeg ser at det er uheldig at det ikke er opplyst om at Lystad arbeider hos oss når han anbefaler våre viner. Jeg vet ikke om dette er en redaksjonell glipp, men det burde helt klart vært gjort, sier pressekontakt Hege Ramseng i Arcus.

Generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener det burde vært opplyst om koblingen.

- Jeg synes det burde vært oppgitt i teksten, sier Jordheim.

- Det har vært noen slike saker opp gjennom årene. Er dette gjengs praksis?

- Mitt klare inntrykk er at det ikke er gjengs praksis. Vi er en gjennomregulert bransje som følges med argusøyne, og mitt inntrykk er at det er ordnede forhold. Dette er heller unntaket som bekrefter regelen, sier Jordheim.

- Snakk med Nord
Lystad selv er ikke allverdens lysten på å snakke om oppdraget. Han sier han har gjort en jobb han ble bedt om å gjøre og at han ikke har lagt seg opp i hvorvidt det har blitt opplyst om at han arbeider for Arcus.

- Ta det med redaksjonen i Nord. Det er mulig at det er en redaksjonell glipp, det vet ikke jeg, sier Lystad.

- Er det gitt at du som ansatt i Arcus kun anbefaler viner fra Arcus/Vinnordia?

- Det har jeg ikke noen kommentar til, ta det med redaksjonen i Nord, sier Lystad.

- Har du fakturert oppdraget gjennom ditt eget selskap eller er det Arcus som fakturerer for dette oppdraget?

- Det blir ikke fakturert. Utover dette har jeg ingen kommentar, sier Lystad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere