Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Steve Jobs trekker seg

Foto: (2011 Getty Images)
Sist oppdatert:
Verdens kanskje viktigste sjef takker for seg. Kursen stuper

Apple-grunnleggeren Steve Jobs går av som konsernsjef for teknologigiganten.

Ifølge en kunngjøring fra selskapet, er Jobs valgt til styreleder, mens Tim Cook overtar som konsernsjef.

I et brev skriver Jobs han at han ikke ville nøle med å si fra hvis han ikke lenger var i stand til å oppfylle sine forpliktelser og forventninger som sjef for Apple.

«Den dagen er dessverre kommet,» skriver han i brevet. Selskapet melder samtidig også at iPhone 5 utsettes.

Kursen stuper
Verdien av Apple har steget til himmels siden Jobs kom tilbake til selskapet, og Apple er nå verdens nest mest verdifulle med en markedsverdi på 348,75 milliarder dollar. En liten periode har det sågar også passert Exxon Mobil som verdens mest verdifulle.

Denne markedsverdien kommer mest sannsynlig nå til å falle markant. Handelen i forventningskontrakter til oppstarten på Wall Street tyder i alle fall på det. September-kontrakten på den amerikanske S&P 500-indeksen falt så mye som 282 milliarder kroner på nyheten om Jobs avgang, eller 0,6 prosent.

Kreft
I 2004 ble det kjent at Jobs var blitt operert for kreft i skjoldbrukskjertelen. Kreften var heldigvis av en sjelden type med relativt gode utsikter.

Men i ettertid er det blitt kjent at det foregikk et drama i Apples styrerom, for kreftdiagnosen hadde vært kjent i ni måneder før operasjonen. Men Jobs ville ikke la seg operere. Han ville i stedet forsøke en spesiell diett, ifølge en artikkel i magasinet Fortune.

Det tok ni måneder før han til slutt ble operert, og før omverdene ble informert.

Så i 2008 begynte ryktene om hans helse igjen å gå, etter at han ble merkbart tynnere. Jobs sendte så ut en melding om at han haddet gått ned i vekt på grunn av en hormonubalanse, men året etter ble han sykmeldt i en lenger periode da hans helseproblemer var mer komplekse enn tidligere antatt.

Selv om han var sykmeldt, hadde Jobs en kjapp gjesteopptreden på den offentlige scene i mars da han presenterte den siste versjonen av nettbrettet iPad, og senere var til stede på en middag som president Barack Obama holdt for næringslivsledere fra Silicon Valley.

Ledestjerne
Steve Jobs er viktig fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selskapet. Han er også en særs fargerik blomst i et bed av striglede bedriftsledere.

21-åringen Jobs startet Apple sammen med kompisen Steve Wozniak i 1976. I årene som kom, lanserte selskapet en rekke nyvinninger innen dataverdenen, blant annet Macintosh-maskinen.

I 1985 ble han presset ut, og det tok 11 år før han kom tilbake igjen til selskapet, som da var i dyp krise. Den ene anonyme toppsjefen etter den andre hadde mislykkes.

Jobs ristet nytt liv i selskapet, heller ikke denne gangen med silkehansker, og stod bak en rekke suksessfulle produkter i de kommende årene som iPod, iTunes, iPad og iPhone..

Her kan du følge Apple-aksjen på børsen

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!