*Nettavisen* Økonomi.

Stoltenbergs lumre spill

Det stinker av hans forsøk på å sette sin mann på toppen av A-pressen.

15.01.08 07:50

(NA24-KOMMENTAR): Via Kåre Valebrokks kommentarspalte i Aftenposten fikk vi i helgen vite at Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre sist sommer var i møte hjemme hos A-pressens styreleder Knut Brundtland for å argumentere for Ap-mannen Jan-Erik Larsen som ny konsernsjef i A-pressen, hvor LO og Telenor er de to store eierne.

Larsen er i dag sjefredaktør og adm. direktør i avisen Tidens Krav i Kristiansund, men han har tidligere blant annet vært statssekretær for Stoltenberg.

Fjerdemann på møtet, daværende Telenor-direktør Stig Eide Sivertsen, sier Støre og Stoltenberg forsøkte å overbevise ham om at Larsen burde få jobben, men Eide Sivertsen sto fast på sin kandidat, Erik Nord.

Valget av konsernsjef skulle håndteres av et utvalg bestående av Brundtland, Eide Sivertsen og ansatterepresentant Merethe Ekanger, bistått av en hodejeger.

Til tross for møtet, kom partene ikke til enighet. Til slutt endte det med at den interne og konstituerte kandidaten, Even Nordstrøm, ble valgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stoltenberg og Støre sier de bare ble bedt om å stille som referanser for Larsen, som på sin side - forståelig nok - er fortørnet over at interne personalvurderinger er lekket ut.

Lite troverdig
Det er mye merkelig ved møtet hos Brundtland. Når Stoltenberg og Støre hevder de bare opptrådte som ordinære jobbreferanser, klinger det skjærende falskt.

For det første: Hvorfor var da ikke de ansattes representant eller hodejegeren til stede? Burde ikke disse også høre hva «referansene» hadde å si for å kunne gjøre seg opp en begrunnet mening om kandidaten? Eller var det ikke meningen at representanten for de ansatte skulle være med på den reelle prosessen?

For det andre sier styreleder Brundtland følgende til VG: - Jeg vurderte det slik at jeg ville at representantene for de to store eierne skulle møtes for å avklare om det var grunnlag for å enes om en kandidat.

Det er interessant. Siden Eide Sivertsen åpenbart representerte Telenor, ble altså «referansene» Stoltenberg og Støre – landets statsminister og utenriksminister - oppfattet som representanter for den andre hovedeieren, LO.

Surrer med roller
Både Stoltenberg og Støre fremstår som intelligente og analytiske personer, og dette var neppe noe overentusiastisk innfall fra deres side. Det må antas at de har tenkt over, og konkludert med at det er greit, at landets statsminister og utenriksminister driver lobbyvirksomhet for å påvirke valget av en konsernsjef, ikke på vegne av staten som eier i Telenor, men på vegne av en interesseorganisasjon.

Ikke er det hvilken som helst pølsebod heller. A-pressen er en av landets mest sentrale mediebedrifter, som har som sin viktigste samfunnsoppgave å overvåke maktpersoner – som Stoltenberg og Støre. Hvor uavhengige blir mediene hvis det i realiteten er landet statsminister som innsetter sjefene?

Stoltenberg kan nok alle de fine ordene om eierstyringsprinsipper, pressefrihet og rollefordeling, men i praksis forsøkte han altså å bruke sin posisjon som Norges mektigste mann til å presse inn sin kandidat som sjef for en av landets viktigste mediebedrifter.

Det later til at den tradisjonelle Ap-kulturen lever godt. Makt er til for å brukes, prinsipper passer best i festtaler. Spørsmålet er om dette i 2008 er gangbart utenfor Youngstorget.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Køprising kommer
Klart for rentehopp
U-landene fosser frem
Gros dobbeltmoral
Sunn bankskepsis

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag