*Nettavisen* Økonomi.

Stopper ikke «Berserk»

Foto: (TVNorge)

Oslo tingrett stopper ikke den omdiskuterte TVNorge-serien «Berserk mot Sydpolen».

Oslo tingrett stopper ikke den omdiskuterte TVNorge-serien Berserk mot Sydpolen. Serien vil dermed ha premiere som planlagt, torsdag denne uken.

Forrige uke gikk tre av de pårørende etter Berserk-forliset rettens vei for å få stanset den omdiskuterte TV-serien. I dag kom kjennelsen fra Oslo tingrett, som avviser saken.

- De pårørende er delt i synet på serien, og vi har stor forståelse for at enkelte synes dette er tungt. Men vi har hele tiden vært trygge på at vi har gjort en god redaksjonell vurdering, og at vi befinner oss innenfor både presseetiske og juridiske rammer. Kjennelsen gir oss medhold på flere av punktene vi har bemerket som vesentlige for at vi velger å sende serien. Vi er naturlig nok fornøyde med kjennelsen, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme i en melding.

Kjennelsen tar i første omgang kun stilling til spørsmålet om en midlertidig forføyning. Retten fastslår at dette «utvilsomt vil være forhåndssensur og et inngrep i tv-kanalens ytringsfrihet».

Dommeren skriver videre: «Retten kan vanskelig se det annerledes enn at det for hele mannskapet på Berserk var åpenbart at de ble filmet, og at meningen var å få laget – og sendt – en tv-serie basert på turen og filmingen», og «Retten har på nåværende tidspunkt ingen holdepunkter for at serien vil skade eller sverte deres ettermæle, krenke deres privatlivs fred, eller på annen måte være krenkende for dem».

TVNorge har hevdet at TV-serien har stor offentlig interesse. Også dette gir kjennelsen tv-selskapet medhold i:

«Videre viser retten til at Berserk-ekspedisjonen og dens forlis avstedkom en forholdsvis heftig offentlig diskusjon i en rekke medier, spekulasjoner og juridisk etterspill. I en slik situasjon er retten av den oppfatning at hensynet til medias rett til formidling av informasjon, ideer og budskap må tillegges stor vekt. Disse hensyn gjør seg gjeldende med like stor tyngde selv om tv-serien fremstår som en blanding av dokumentar og underholdning, og selv om tv-selskapet har økonomisk interesse i visningen.»

Oslo tingrett konkluderer:
«Hverken hovedkravet eller sikringsgrunn foreligger, og begjæringen blir å forkastes.»

TVNorge opplyser i tillegg at pårørende har fått tilgang til dokumentasjon knyttet til TVNorges visningsrett, som har vært utgangspunktet for saken. Dette kommer i tillegg til det retten har vektlagt i sin beslutning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.