NA24.no

Konstituert konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen, presenterer første kvartalsresultat for konsernet.
Konstituert konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen, presenterer første kvartalsresultat for konsernet. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Storavtale klar 1. desember

Sist oppdatert:
Medie-Norges storkonsern er nær en endelig avtale.

Alt tyder på at det går i mot et kjempekonsern innenfor lokalavisområdet i Norge.

Flere kilder NA24 har snakket med sier at en avtale mellom A-pressen og Mecom-eide Edda Media vil presenteres 1. desember.

Spillet rundt den norske lokalaviskjempen Edda Media har økt i styrke utover høsten. Det britiske eierselskapet Mecom er i samtaler med A-pressen om salg av sin norske del. De to selskapene er i en avsluttende fase av forhandlingene, og en avtale kan bli annonsert i løpet av to til fire uker, skriver avisen.

TV2 også i spill
Fredag skrev svenske Dagens Industri at Bonnier er i forhandlinger om å kjøpe seg inn i TV2. I dette selskapet har A-pressen en 50 prosents eierandel.

Spørsmålet nå er om A-pressen kan bestemme seg for å selge seg ned i TV2 for å kjøpe seg opp i Edda.

Trøblete historie
Edda Media har opplevd en trøblete historie etter at selskapet ble solgt ut av Orkla. Selskapet var et av de første Stein Erik Hagen kvittet seg med etter at han fikk kontroll over selskapet.

Kjøperen da var det nystartede medieselskapet Mecom, som hadde briten David Montgomery som sin sterke mann. Den britiske medielederen ble imidlertid hardt rammet av da finanskrisen satt inn, i og med at han hadde lånt store summer for å bygge opp Mecom. For tre måneder siden fikk Mecom ny toppsjef, etter at flere sterke aksjonærer viste Montgomery døren.

Edda står for 20 prosent av Mecoms omsetning. Et salg av den norske delen vil føre til at Mecoms gjeld på 302 millioner euro vil reduseres. Mecoms aksjer har falt hele 45 prosent så langt i år.

Mongomerys drøm var å danne et stort, europeisk mediehus. En av hjørnesteinene i denne satsingen var kjøpet av Orklas media-divisjon, som besto av en rekke lokale mediehus i Norge. Etter det norske oppkjøpet har britene fått kritikk for å tappe de norske selskapene for penger, for å redde Montgomerys hasardiøse oppkjøpsraid av aviser.

Polaris kjøpte del
Tidligere har medieselskapet bak Adresseavisen kjøpt deler av Edda. I februar 2009 betalte Edda 559 millioner kroner for å kjøpe Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Edda Trykk Nordvestlandet.

Det er ikke kjent om Polaris nå er inne å forhandler om kjøp av flere deler av Edda, men en svak eierside har gjort nye oppkjøp vanskeligere for toppsjef Per Axel Koch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere